Грипът отстъпва в Пловдив и региона, вижте кога учениците се връщат в клас

Отпадат мерките в Пловдив и областта, наложени заради грипната епидемия. Това реши преди минути на заседание Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. На него присъстваха областният управител инж. Илия Зюмбилев, директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева, шефът на РУО Рангел Райчев и други експерти.

Заболеваемостта е паднала два пъти и половина, сочат данните към днешна дата. При учениците – от 10 026 в момента болните са 488 на 10 000.

На този етап не са необходими повече мерки и тези, които бяхме взели на предишния щаб отпадат, ситуацията в областта е под контрол. Това заяви областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев.

Директорът на РЗИ Пловдив, д-р Димчева, обясни, че няма да подновява своята заповед. „След анализ на данните, които се правят ежедневно и след като миналата седмица учениците минаха в извънкласна форма, се наблюдава снижаване на заболеваемостта от грип и остри респиратори заболявания. Във всички възрастови групи има спад на заболелите. Най-много е сред учениците. Ситуацията вече е нормализирана“, коментира Димчева. Това означава, че от четвъртък учениците в Пловдив трябва да влязат в класните стаи.

Междувременно стана ясно, че отпадат абсолютно всички мерки и ограничения, които бяха взети при предишния щаб, когато бяха прекратени  женските консултации, планираните прегледи и ваксинациите.

Повторен пик и увеличаване на заболеваемостта засега не се очаква, при наличие на обстоятелства и промяна, ще има допълнителна информация, обясни д-р Димчева. И допълни, че в болниците има свободни легла, там не се наблюдава тенденция към намаляване броя на свободните легла. Общо практикуващите лекари отчитат спад на пациенти, които ги търсят. Обясняват, че чакалните им са празни. Спешна помощ също не отчита промяна в обажданията, каза д-р Димчева. /„Марица“

Свързани статии