Живко Коцев в Пловдив: Службите наблюдавали от месеци ченгето, арестувано за шпионаж

Арестуваният полицай в ГДБОП е заподозрян в шпионаж в полза на Русия, потвърди главният секретар на МВР Живко Коцев в Пловдив. Възможно е в последствие да има и други задържани по казуса.

Действията на служителя са наблюдавани в продължение на няколко месеца. До ареста се стигна след съвместни действия между ДАНС, ГДБОП, Софийска градска прокуратура и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР.

„За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван. Потвърждавам – касае се за шпионски действия. Ще се въздържа от допълнителни коментари. Най-вероятно след като приключат всички процесуални действия, ще се даде нарочен брифинг в София“, заяви Коцев.

Засега е ясно, че задържаното ченге е изнасяло информация за разследвания срещу руски фирми у нас, които от две години работят при наложени санкции и се опитват да ги заобиколят. Полицаят е дългогодишен служител на МВР, като е работел  по линия на международното сътрудничество и е разполагал с много информация, обменяна с чужди партньорски служби.

В Пловдив той присъства на годишния отчет на пловдивската дирекция на МВР.

Оценката за работата на униформените през изминалата година е добра. Той посочи и в какво се изразяват положителните резултати.

„В резултат на добрата комуникация между правоохранителните органи и правораздавателните има повишаване на разкриваемостта на престъпността с 6 пункта, както и спад с 3% на броя на извършените престъпления. Има ръст на пътнотранспортните произшествия. Макар че има намаление на жертвите, тежките катастрофи и ранените са се увеличили. Затова трябва да се завишават контролните функции и да завлекат другите компетентни институции“, каза Коцев.

Отчетът сочи още че са завишени и престъпленията в условията на домашно насилие. За да се промени статистиката е необходимо да бъдат разяснени правата на гражданите и техните възможности за правна защита от домашното насилие, допълни гл. комисар Коцев. /„Марица“

Свързани статии