И Кушлев проговори за една от най-големите мистерии около Мартин Нотариуса

Оказва се, че срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше застрелян в СОфия, има сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е станал част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. А в по-минали години срещу него е имало дела за стотици имотни измами.

Марин Николов разкрива още факти около личността на убития, които повдигат много въпроси.

„Познавам лично убития, виждали сме се няколко пъти преди години. Най-напред в далечната 2005-та година, когато с моята колежка Весела Тотева, светла ѝ памет, правехме поредица от съвместни репортажи за жилищни измами в София.

При работата ни по случай на измамени с апартаменти, беше замесено, макар и косвено, името на Мартин Божанов. Материалите бяха излъчени и след това лично той, Божанов, дойде при нас, за да подава сигнали за други случаи на жилищни измами, извършени от други хора, вероятно негови конкуренти“ разказва репортерът на bTV Марин Николов.

Репортажите бяха в далечните 2005-2006 г.

„Така или иначе тогава за Божанов научих, че има дела, предварителни проверки и разследвания за измами, но след година изгубихме контакт с този човек. В репортажа, който подготвихме за днес показваме какво ни казва бившия председател на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Стоян Кушлев за Божанов и делата срещу него преди 2008 година“, обясни Марин Николов.

Тогава е имало дело за 200, по думите на Кушлев, имотни измами на група, свързана с Божанов.

„Мистериозно обаче поне в електронните регистри на съдилищата, не можем да открием това дело, то е от преди това. Неофициална информация от магистрати гласи дори, че Божанов от един момент в годините сменил единния си граждански номер, но това е едно от нещата, които на този етап не успяваме да докажем. Изобщо доста легенди и митове витаят около образа на Божанов, както в далечното, така и в близкото минало“, каза Николов.

Какво ни казват дела, документи и свидетели за живота на убития Мартин Божанов отзад напред във времето – от началото на прехода към демокрация, когато фалшифицирането на документи с цел присвояване на имоти, бяха по-лесни заради липса на централен електронен регистър за нотариусите и единен кадастър?

„Той беше един от последните големи легенди на софийския ъндърграунд. Обещаваше на хората това, от което имат нужда. Дали е можел да им го даде, това ще преценят съдебните власти“, обясни адвокат Георги Коев.

„Много хора може да са се почувствали ощетени от този човек, за да се стигне до убийството му“, смята Стоян Кушлев, бивш председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Думите са по адрес на убития 51-годишен Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Застрелян е малко след 20 вечерта, в столичния квартал „Горна баня“.

„Той се е занимавал със съмнителни сделки. Има съмнения за изнудване и имотни измами, подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, каза Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

Последно преди разстрела Мартин Божанов доби публичност в разследване на Антикорупционния фонд за прокурорски рекет върху бизнесмена Веселин Денков и приятелката му – Мис България 2001 година – Ивайла Бакалова. Тогава видяхме как мъжът предлага да уреди проблем на Денков с органите срещу 100 000 евро.

„Казвам се Мартин Божанов. Заминавам се с търговска дейност консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си към това към кой адвокат евентуално да се обърнеш и т.н.“, казва той преди време.

Мартин Божанов обаче е известен на органите на реда поне от 20 години. Георги Коев е един от адвокатите, които го познават от зората на демокрацията. В периода 2001-2007 г. юристът го е защитавал по няколко разследвания за документни измами, както и по дела за разваляне на нотариални актове в спорове за имоти.

„Обвиняем е бил за документни престъпления, но по делата, по които аз съм го защитавал не е бил признат за виновен. Недвижими имоти, сложни сделки, с не дотам изяснени имоти. Той си имаше структура, фирма, купуваше, продаваше, участваше във всякакви такива операции. Свръх активен, комуникативен, постоянно зает с бизнес. Класически филмов герой на бизнес човек. Нямаше грубост, имаше натиск, но в общи линии имаше някакво филмово амплоа – представяше се за нещо много по-голямо от това, което е. Професионалната етика не позволява да разкрия подробности, но имаше в началото на демокрацията такива уреждачи, много силно изявени. Когато се освободи имотният пазар, там се освободи и предприемачеството и апетитите, злоупотребите с права, с наследства, със завещания“, каза Георги Коев, адвокат.

„Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук“, казва Божанов (архив АКФ).

Срещу него обаче е имало дела с присъди по думите на някогашния първи председател на комисията за отнемане на незаконнопридобитото имущество Стоян Кушлев. Комисията заработва през далечната 2006 г., а 2 години след това отнема на Божанов над 400 000 лв.

„Едно от първите дела, която тя започна като разследване, беше това за извършени множество измами. Над 200 измами. Имаше един много интересен случай, него си го спомням добре. Беше измамена една жена на над 75 години, при който близък шофьор на Божанов сключва фиктивен брак с нея. След известно време тя почива, и той наследява цялото ѝ имущество за над 2 милиона лева. Нищо не можаха да направят наследниците на тази жена. Това имущество беше след това препродавано, прехвърляно, и те не получиха нищо“, казва Стоян Кушлев.

– Трябваше ли да бъде осъден за тази престъпна дейност, за да си свършите Вие работата?

– Да, ние действаме и отнемаме имуществото само при влязла в сила присъда.

– Т.е. въпросният Мартин Божанов е имал и присъда?

– Да – по член 209 за измами, множество измами. Нашата комисия се оказва може би единствена, която си е свършила работата докрай. Цялата власт участваше в това отнемане, сега този принцип е изоставен. Трима души се избират на принципа на ротацията. В тази комисия трябва да има представители на всички власти, тогава тази комисия е силна.“

В годините до 2010 г. до медиите достигаха десетки сигнали за присвояване на имоти в страната ни. Една от нашумелите тогава схеми беше чрез фалшиво пълномощно над апартамент – често собственост на възрастни или болни самотни хора.

Според сигналите в нарушение на закона даден нотариус заверява пълномощното в отсъствието на реалния собственик. После мнимият пълномощник продава и препродава имота през верига подставени лица за сметка на последния купувач, който е дал парите си на измамниците. Купувачът е потърсен от истинския собственик или наследници, които завеждат дела.

Подобна е схемата и с фалшивите удостоверения за наследници, казва адвокат Коев, но не потвърждава, че убитият Мартин Божанов е участвал такива афери.

„Крадяха се фирми, придобиваха се имоти. Просто нашето законодателство не беше готово да посрещне предизвикателствата на пазарната икономика. Но знаете, адвокатът е единственият човек, който вярва на клиента освен собствената му майка“, обясни адвокат Коев.

В електронните архиви на Софийския градски съд са отбелязани няколко дела свързани с Божанов, но те са за периода едва от 2008 г. насам. Повечето са спорове за имоти. Само едно е наказателно, но по него мъжът е оправдан. Адвокатът обаче, разказва, че още отпреди 20 години Божанов е добре известен на МВР, прокуратурата и данъчните.

„Имаше един хумористичен случай, на НАП, на 6-ти септември, в една стая казаха: „За еди-кой си имот, собственост на Мартин Божанов данъчни оценки да не се издават“. И после това беше табела на вратата в данъчната служба. Значи те знаеха, че нали в имота има нещо. Това съм го виждал с очите си на една врата в Данъчна служба. Това показва или слабостта, или недостатъчната зрялост на държавната администрация и правосъдието, защото не този е начинът с табелки да създаваме легендите“, казва Коев.

– Откъде идва този прякор Нотариуса?

– Той беше спряган в случаи, свързани с нотариус Крашевски, известен в близкото минало, който беше лишен от права заради множество злоупотреби при нотариално удостоверяване, в съмнения за нечисти сделки с недвижими имоти. Той беше от кръга хора, които гравитираха покрай този нотариус и покрай това, че той се занимаваше с някои от нотариалните му неща и беше замесен в някои от случаите. Оттам тръгна мълвата, иначе той никога не е бил юрист, никога не е бил нотариус“.

Нотариус Слави Крашевски доби скандална известност през 2006 година, когато получи условна присъда за съставяне на документ с невярно съдържание и стана първият осъден нотариус у нас.

Тогава срещу него се водеха още 60 разследвания. Година преди осъдителното решение изчезнаха материалите по делото му и се наложи възстановяването им. Лице на име Мартин Божанов бе обвинено за кражбата на документите. В единствено интервю на вече покойният мъж отрича това.

От 2008 г. насам в архивите на Върховния касационен съд са отбелязани седем решения по дела срещу Крашевски. Едно от тях потвърждава за три негови присъди като виновен с общо наказание от 2 години затвор, което той оспорва.

Останалите са оправдателни. Стари медийни публикации пишат за тясна връзка на убития Божанов с нотариус Крашевски, а някои дори твърдят, че застреляният му е племенник.

Репортери се свързаха със самия Крашевски, който отрече това, но отказа да коментира Божанов с мотива, че е болен и на легло. За кариерата на Божанов в последните години до убийството, адвокат Коев е лаконичен.

„Стандартната фраза е неуредени бизнес отношения. Различни легенди се разказват за него, че уреждал и на работа в съдебната система, че уреждал в прокуратурата разни неща, че можел да съдейства за отпадане на данъчни отговорности. Не мога да го потвърдя. Малко мит има в цялата тази история“, обясни юристът.

Данните срещу убития за заплахи над магистрати, изнудване и уреждане на дела обаче тепърва се изясняват. В близко бъдеще той щял да бъде обвинен и в поредно разследване за имотни измами, казаха от прокуратурата./БЛИЦ

Свързани статии