Осигурени са 2000 места за евакуирани, посрещнаха първите от Украйна

Близо десет хотелиери вече изразиха готовност да настаняват пристигащи от Украйна, осигурените места към момента са около 2 хиляди, каза днес новият областен управител на Варна Благомир Коцев, който посрещна двата автобуса с първите евакуирани от Одеса. Той уточни, че базите не са само в града, а и в курортните комплекси в района, съобщи БТА.

По думите му все още не е ясно кой ще поеме изхранването им, както и режийните разходи за ток и вода. Според него решението по тази тема ще се вземе на национално ниво, както и как ще се процедира с уреждането на документите на хората.

В понеделник ще бъде свикан новият Областният координационен щаб във Варна, допълни Коцев.

Повечето от пристигналите с автобусите казаха, че има при кого да отседнат в България. Татяна Димова от Одеса сподели, че съпругът й е българин, синът й също има българско гражданство. Тя разказа, че са прекарали последната нощ в бомбоубежище в Одеса, защото е имало взривове. Там обаче са останали майка й, братята й, сестрите й. Според Димова близките й трудно ще избягат от Украйна, защото не могат да оформят документите си.

Почти идентичен бе и разказът на Лилия Себова, чийто съпруг също е български гражданин. Тя и дъщеря й ще се настанят при приятели в страната ни, но родителите й са останали в Одеса и вероятно няма да успеят да отидат никъде.

Хората разказаха, че са пътували добре и спокойно. Един от съдействалите за това – Гешо Любенов, собственик на туроператорска фирма, изрази благодарност към Генералното консулство в Одеса, както и към всички наши дипломати в Молдова и Румъния. Организацията за пътуването на автобусите беше перфектна, допълни Любенов. Той разказа, че са отпътували по Одеса по път, различен от традиционните маршрути.  Пътували са до границата с Молдова с полицейски ескорт. Опашката беше към 10 километра – автомобили, камиони, автобуси, пеша, беше ужасно, разказа Любенов. Според него струпванията се дължат на забраната мъжете да напускат Украйна. Тази е и причината с първите автобуси от Одеса да пристигнат най-вече жени и деца. Малцината мъже в колите са българи.

Източник и снимка: Монитор

Свързани статии