От кръга на Путин: Смята, че само с война ще задържи властта

Цялата война в Украйна има вътрешнополитическа цел за руския президент Владимир Путин, коментира в ефира на bTV журналистът от международния разследващ сайт „Белингкат“ Христо Грозев. 

Той цитира свои източници от близкия кръг на държавния глава, според които в Кремъл се смята, че единственият начин за запазване на властта е подобен агресивен ход.

„Икономиката е в ужасно състояние. Единственият начин за консолидиране на обществото около властта, беше епидемията от коронавирус, но тя изчезва. На дневен ред излиза въпросът дали руснаците искат да живеят в държава с пропадаща икономика и падащи икономически стандарти“, отбеляза Грозев.

По думите му санкциите ще започнат да удрят Русия, но „не демократичното общество, а олигарсите и елитът в Москва ще търсят решение и то може да не е в полза на Путин“.

Очакването му е вчерашният призив за военен преврат в Украйна да е само легендиране на 4-5 офицери под руски контрол, които с помощта на Москва да се заяви, че са поели контрола над стратегически обекти в Киев.

Източник: Novini.bg
Снимка: Getty Images/Guliver (архив)

Свързани статии