Новият кмет на община Хисаря пред Новинар за свършеното през първите 100 дни управление, ремонтите и развитието на туризма/ВИДЕО/

Много работа бе свършена през първите 100 дни от встъпването ми в длъжност, съобщи пред ПБ Новинар кметът на община Хисаря Ива Вълчева.

„100 дни минаха неусетно, наситени с приемни по населените места и с работа на екипа на общинската администрация. Успяхме да организираме срещи с местния бизнес, направихме публично обсъждане на бюджета за 2024-та година, който ще бъде гласуван този месец. Наваксваме с бързи темпове пропуснатото през годините, защото община Хисаря е с огромен потенциал. Приоритетът ни в този мандат ще е да подготвим необходими проекти за кандидатстване, да довършим това, което е започнато и да начертем бранда „Хисаря“, заяви Вълчева.

Тя посочи, че бюджетът на общината за 2024 година е балансиран. Финансовата рамка е за малко над 27 милиона лева, а инвестиционната програма е на стойност над 2 620 000 лева. Тя включва лимитна субсидия за около 894 000 лева, още толкова собствени бюджетни приходи и преходен остатък от продажби за малко над 890 000 лева. В тази програма са предвидени ремонти във всички населени места. Освен подобряване на инфраструктурата и сградите на кметствата, някои от които са за основен ремонт, трябва да се проектират видеонаблюдение и осветление за всички селища.

„Хората искат подобряване на благосъстоянието на населеното място и да има адекватна реакция на общинската администрация. Искат да им е чисто, да има нормални настилки, гробищните паркове да са поддържани, да има хубави зелени площи, където децата да могат да играят, да имат нормално кметство, което да изглежда добре. Когато се подобрява инфраструктурата на населеното място, младите хора може да се задържат“, подчерта кметът на община Хисаря.

Вълчева изтъкна, че в бюджета са заложени около 50 000 лева за поддръжка на детските градини в общината. Тя припомни спечелените от местните училища проекти. Две от тях – училището в Красново и СУ „Христо Смирненски“ са спечелили проекти по програмата на МОН за подобряване на спортните площадки за около 280 000 лева. Предстои основен ремонт на гимназията в Хисаря. Учениците ще трябва да бъдат разпределени в другите училища, но има решение.

Ще се реализира и проект за канализацията от ВиК в някои от улиците в Археологическия резерват, както и в двата квартала Момина баня и Веригово.

Предстои финализиране и на големия проект Диоклецианопол. Той е много ценен за Хисаря, защото подобрява културно-историческото наследство в града. Стойността му е над 9 милиона, припомни Ива Вълчева. Тя допълни, че общината работи с Археологическия музей много добре. По думите ѝ предстои да се организира за първи път нов Античен фестивал. Кметът на Хисаря подчерта, че за култура в бюджета са предвидени около 212 000 лева.

Вижте още във видеото…

Свързани статии