Пловдивчани почетоха 109 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов пред родната му къща/СНИМКИ/

Има много неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи и едно от тези неща със сигурност е името и колосалното дело на Борис Христов. Един от най-гениалните оперни певци в историята на ХХ век, един титаничен бас, който близо 40 години е шествал по световните оперни и концертни сцени и е прославил България така, както малцина други са успели.

На днешната дата – 18 май честваме 109 години от рождението на великия Борис Христов. Точно в 12 часа от най-високата точка на сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ за първи път прозвуча запис на църковното песнопение „На многая лета“ в изпълнение на световноизвестния оперен певец. Инициативата е на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера, Държавна опера Пловдив и пловдивски общественици. Тя бе подкрепена от кмета Здравко Димитров и така от днес нататък, всеки ден в 12:00 ч., пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят.

Борис Христов се е родил в Пловдив в къща на ул. Велико Търново № 47, в която семейството му е пребивавало закратко. На фасадата на дома има поставен барелеф и плоча. Бащината къща на легендарния бас е в София на ул. „Цар Самуил“ № 43, където днес се намира музикален център „Борис Христов“. По волята на великия певец, прочут с благородство и щедрост, къщата е дарена на България, както и тази в Рим, за да служи на артистичното дело, на което се бе посветил и той самият.

По инициатива на Кмета Здравко Димитров и по повод 109 години от рождението на Борис Хреистов, днес в 13 часа пред къщата на ул. Велико Търново № 47 се състоя тържество с водещ актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева. Официално слово по повод честването произнесе проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив.  В него тя припомни изключителната биография, творчески път и недостигнатие и до днес върхове на таланта, щедростта и отдадеността на Борис Христов.

Освен с космическия си талант, великият бас е пример за патриотизъм, заради истинската, човешка и неподправена любов към България. Не само, защото е дарил бащиния си дом в София и къщата си в Рим на българската държава, не само защото е гледал в бъдещето и е мислил за развитието на младите български дарования, но и защото никога в нито едно свое интервю той не забравя да повтори, че е българин и че се гордее със своята Родина. Когато в дома на семейство Христови пристига писмо от Царската канцелария, с което се съобщава на г-н Борис Христов, че му се отпуска стипендия, за да учи пеене в чужбина, това писмо предизвиква объркване в семейството. Борис се страхува да вземе сам едно толкова отговорно решение. Майка му – Райна е против – тя смята, че синът ѝ, който е завършил „Право” има стабилна професия и не трябва да се впуска в авантюри. Брат му Николай смята, че бъдещето на Борис е в пеенето. Кирил Христов – бащата е мълчалив, но в крайна сметка той произнася “присъдата” след няколко дни: „Тръгвай, сине, заминавай! Бог да те пази!” Така за специализацията е избрана Италия, а за дата на тръгването – рождения ден на Борис. На 18 май 1942 г. вечерта, точно преди 81 години, Борис Христов се качва на влака за Милано и се отправя към световните музикални върхове, за да ги покори и да остане вечен.

109–та годишнина от рождението на Борис Христов бе почетено и с музика. „На многая лета“  – записаното със златни букви, църковно песнопение, изпълнено от Борис Христов в храм-паметник „Александър Невски“, днес в негова чест и слава, беше изпълнено пред родната му къща от българския оперен певец – тенорът Ивайло Михайлов. Възпитаник на ДМА „Панчо Владигеров“ в София по класическо пеене в класа на Валери Попова, през 2002 г. печели стипендия от Министерството на културата на България и заминава за Академията „Борис Христов“ в Рим, където се обучава при световния баритон и най-добър Фалстаф за всички времена Джузепе Тадеи. Ивайло Михайлов продължава да развива своето вокално майсторство като преминава и през шестмесечно обучение в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия). През 2002 г. придобива магистърска степен по вокална педагогика от НБУ в класа на проф. Руско Русков. През 2010 г. придобива магистърска степен по „Арт мениджмънт“ от АМТИИ – Пловдив с научен ръководител проф. Живка Бушева. През 2013 г. придобива магистърска степен и по „Музикално-сценична режисура“ от АМТИИ – Пловдив с научен ръководител проф. Павел Герджиков. Ивайло Михайлов е ученик на именития български тенор Калуди Калудов. Понастоящем освен международната си музикална кариера по световните оперни сцени,  асистент д-р Ивайло Михайлов преподава класическо пеене в катедра „Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

В края на тържеството бяха поднесени цветя пред барелефа на Борис Христов, в знак на почит и уважение към  големия талант,  великия българин, един от тези наши сънародници, заради които си струва да се наричаме българи.

Свързани статии