Бизнесмени и граждани протестират срещу затварянето на крепостната порта Камилите-емблемата на Хисар/СНИМКИ/

Над 300 човека-граждани и представители на бизнеса, са се подписали, че не желаят за реконструкция и реставрация да се затвори емблемата на Хисаря-южната крепостна порта Камилите.

Пред журналисти днес застанаха Анко Лаловски, Ганчо Трончев и Андрей Пирянков със съпругата си. Те са собственици на ресторанти и басейн. Лаловски обяви, че говори и от името на останалия бизнес, който ще бъде засегнат от ремонта.

Недоволните не искат спиране на проекта, а предлагат да се постави скеле, което да направи ремонта възможен и при отворено движение.

Протестиращите са категорични, че т маршрут, който местната власт обяви, е много дълъг. Той е през Военния санаториум и покрай градския плаж. След годините на ковид и слабия настоящ сезон, заради обилните валежи, ние не можем да си позволим загуба на клиенти. А освен нас надолу имя санаториуми, плаж, ресторанти, хората от квартал „Миромир“. Предлагаме реконструкцията е реставрацията да започне след края на активния летен сезон или пък да се извършва поетапно, за да не бъде стопирано движението, каза Ганчо Трончев. Той смята, че алтернативният маршрут е дълъг и объркващ туристите.


Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева беше категорично, че няма как проектът да бъде отложен във времето, защото няма да бъде изпълнен в срок. На въпрос на Новинар възможно ли е да се ремонтира поетапно или да се постави скеле, тя каза, че скелето не може да се сложи, защото има опасност за преминаващите под него. Съобщи, че също не може поетапно да се реставрира, разговаряла е по този въпрос с изпълнителя.

Има велоалея, отвор на портата и туристите пешеходно могат да ги използват, за да преминават крепостната стена, каза още Ганева.


Припомняме, че община Хисаря спечели проект, който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 10 млн. лева. Чрез проекта ще бъдат реставрирани Римските терми, Североизточната кула от крепостната стена и портата „Камилите“. Крайният срок е 30 ноември и не може да се удължи, коментира Ганева.

Свързани статии