Деца от Карлово нарисуваха картина за германски професор/СНИМКИ/

Деца от ромския квартал в Карлово нарисуваха обща картина, която да изпратят на проф. Христо Кючуков, известен в Европа и в света като активист за човешките, образователните и лингвистичните права на ромите. Проф. Кючуков е немски езиковед и педагог, роден в България, но живее в Германия.

Картината, която малчуганите нарисуваха, бе реализирана благодарение на карловската художничка Кунка Бакалова.Тя  подреди изложба от 9 свои живописни платна на тема „Детство“ на площадчето, в ромската махала на Карлово, с идеята да запознае децата с изобразителното изкуство и да ги мотивира да рисуват.

„Децата дойдоха сами на площадчето, когато видяха, че подреждам картините за моята изложба. Те бяха на различна възраст – имаше ученици както и по-малки, които ги доведоха родителите. Имаха интерес и това ме зарадва“, споделя художничката.

По време на изложбата децата участват в пленер на тема „Детство“ и всяко рисува своя картина. Под напътствията на Кунка Бакалова те изобразяват хора, къщички, дървета, цветя, свои емоции и мечти. Малките художници за първи път рисуват на опънато платно, като сами избират материалите и цветовете, с които да творят.

На финала на емоционалното детско рисуване всички получиха много подаръци – книги, играчки, лакомства, ученически и рисувални пособия.

Инициативата е по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Голямото платно, рисувано от участниците, ще бъде изпратено като подарък на проф. Христо Кючуков в Германия.

Свързани статии