Арт терапия лекува пациентите в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив/СНИМКИ/

Атрактивен и ефективен метод за лечение прилагат на своите пациенти в Клиниката по психиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. “Успоредно с традиционните практики – медикаментозни и психотерапевтични, за различните психични разстройства се назначава така наречената “Арт терапия”, съобщи по повод Световния ден на психичното здраве началникът на Клиниката по психиатрия доц. д-р Стефан Попов.

Пациентите се обучават на артистични занимания, чрез които разкриват емоции и това спомага в процеса на лечението им. В клиниката има специално пригодено пространство за организиране на групови занимания – рисуване, четене на книги, слушане на музика, гледане на филми, ръчен труд. Дейностите са водени от началник клиника и трудотерапевт. Методът е утвърден и препоръчителен именно за тълкуване на преживяванията, проблемите и вътрешните противоречия.

“Арт терапията е отлично допълнение към медикаментозната, защото се достига чрез по-осъзнат начин до най-дълбоките преживявания на пациентите. По време на заниманията се забелязва, че те са по-концентрирани, по- спокойни, както за себе си, така и за външния свят. Музиката, книгите и филмите са начин да излезеш от света на своята болест и да се потопиш в една друга реалност. Да изразиш идеи, които не би изразил в контакта с лекаря, когато той те разпитва за заболяването ти. Тук чрез рисунка можеш да покажеш емоция на гняв или любов, която не издаваш словестно и това да помогне на нас специалистите в лекуването на психичните разстройства”, казва доц. Стефан Попов.

Пациенти, преживели емоционална травма, физическо насилие, тревожност, депресия и други психологични проблеми могат да бъдат подложени на подобна терапия. Тя е способ за психично наблюдение, при който да се обогатят впечатленията относно личността и да се осъзнаят проблемите, подлежащи на корекция. Проекцията на несъзнавани или скрити потребности и преживявания е работната сфера на арт терапевтите. Главната цел е не само да въздейства и социализира, но и да развива на ментално ниво, да помогне на тези, които имат трудности при вербалната идентификация, да надгради личността и активира нейния потенциал. Процесът води до повишаване на самооценката и определя нови личностни поведенчески модели.

Клиниката по психиатрия разполага с 65 легла за стационарен и дневен прием на пациенти с депресия, тревожност, зависимости, шизофрения и други психически разстройства. Според данните на СЗО над 450 млн. души по света страдат от подобен тип заболявания. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години.

Леченията на пациентите в клиниката се определят от медицинския стандарт и по вид те са медикаментозен, включващ предписание на лекарства, психотерапевтичен, изразяващ се в разговор и анализ с различни специалисти. Така нареченият електросън, спомагащ за лечение на продължително безсъние и снемане на тревожност, електроконвулсивна терапия, прилагаща се в Южна България единствено в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, подходяща при тежки депресии и психотични разстройства, халюцинации, прояви на агресивност и не на последно място – арт терапия, като част от общото лечение за изразяване на вътрешния свят на болните.

Свързани статии