Росен Желязков: Предлагам правителство на малцинството, което да навакса изгубеното време

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков.

„Дефицитът на доверието и легитимността, дефицит на правоприлагането – това са само част от дефицитите, които правителството трябва да реши“, каза при представянето на кабинета си кандидатът за министър-председател Росен Желязков.

„Пред нас има два пътя за развитие – единият е лесен и е пътя на разделението, което практикуваме вече трета година, а другият е на единението – дължим го на хората за добруване на държавата. За преодоляване на тази тенденция предлагам правителство с ясен политически мандат без определено мнозинство, защото ще е правителство на малцинството, и с политики, насочени към наваксване на загубеното време и наваксване на щетите“, допълни Желязков.

„Ако не положим усилия да преодолеем различията, сме обречени на изолация. Ще стоим изправени като гарант за свободата, демокрацията и европейския избор. Ние от ГЕРБ апелираме за нормализация и ще поемем и носим своята отговорност.“ , каза още той.

Според процедурата, предвидена от Конституцията, народните представители трябва да гласуват първо кандидатурата на премиера, а след това и съставът на правителството. Ако кандидатурата на Желязков бъде отхвърлена от депутатите, то съставът на Кабинета изобщо няма да стигне до гласуване.

При регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са необходими 121 гласа „за“.

В понеделник, 1 юли, президентът Румен Радев даде на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС мандат за съставяне на правителство, като още същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета „Желязков“ има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са действащи министри в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев – Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков./Вести БГ

Свързани статии