Вицепремиерът Караджов към превозвачите от Пловдив: Няма да подавам оставка/СНИМКИ/

„В момента не обмислям оставка. Оставката на един министър не е ценност. Това е пост, на който се носи отговорност.  Ще я нося докато смятам, че правя правилните неща. Докато хората оценяват, че върша нещо полезно, ще продължа да нося тази отговорност“. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, в отговор на журналистически въпрос как ще отговори на превозвачите, които му поискаха оставката, заедно с тази на транспортния министър Николай Събев.

От своя страна представители на превозвачите обявиха, че не са имали претенции към министър Караджов, а единствено към транспортния министър Николай Събев. По думите им досега Събев е говорил единствено за влакове на два етажа и дума не е казал за автомобилния транспорт с тежкотоварни камиони.

„Ако се вдигнат тол таксите, това ще влезе в цената на нашата услуга и тогава инфлацията ще стане толкова галопираща, че държавата няма да успее да вдигне достатъчно заплатите и пенсиите“, коментира един от представителите на транспортния бранш. Той предложи на вицепремиера Гроздан Караджов да посъветва правителството да не се стига дотам.

По-рано днес превозвачи блокираха всички пътни артерии на Пловдив, като паркираха тировете си една от лентите на пътищата и оставиха само по една лента за преминаване на шофьорите. На Асеновградско шосе това предизвика огромни задръжствания рано сутринта.

Караджов пристигна днес в Пловдив, за да обясни пред представители на строителния бранш под тепетата какво е искал да каже в две писма, изпратени до съветниците от Демократична България и до община Пловдив във връзка с върнатите 12 ПУП-а, гласувани от Общинския съвет на последната сесия. Впоследствие те бяха върнати от областния урпавител Йордан Иванов за ново разглеждане.

Докато се срещаше с представители на строителите, пред входа на Областна управа колегите им долу протестираха с искане за оставката на пловдивския губернатор. Те бяха готови да завардят и кръстовището на булевардите „Васил Априлов“ и „Шести септември“ и бяха докарали тежкотоварна техника, но дотам не се стигна а багерите и тежките машини бяха изтеглени.

Единият от мотивите им бе, че на предходната среща в община Пловдив той е казал, че отговаря единствено пред министър-председателя.

„Да, в бързината казах така, но всъщност имах предвид, че отговарям единствено пред пловдивчани“, поясни днес пред журналистите и представителите на строителния бранш под тепетата Иванов.

„Приемаме, че г-н Иванов е сгрешил, когато има грешка, има и прошка, всеки може да сгреши“, посочи бизнесменът Илиян Филипов.

По думите на министъра на срещата в областна управа днес той е обяснил, че при всички случаи компетентният орган е Общинският съвет, който преценява дали има проблем заради екологичната оценка. Той подчерта, че няма пречка да се процедират ПУП-ове в процеса на утвърждаване на Общия устройствен план, ако местният парламент реши това.

След като това стана ясно, вицепремиерът, представителите на строителния бранш и областният управител слязоха при протестиращите. Там инвеститорът Илиян Филипов им съобщи, че недоразуменията са изгладени и протестът приключи.

Свързани статии