Вдигат с 20% заплатите в петте най-големи града след Нова година

След Нова година работодателите в петте най-големи града са готови да повишат заплатите с 20%, включително с цел да привлекат кадри да се върнат в България.

Най-дефицитни са лекари, медицински работници, строители, програмисти. Пазарът на труда отбелязва двоен ръст на обявите, всяка седма е за дистанционна работа.

Месеци са нужни, за да се намери правилният кандидат, казват работодатели от IT сектора. Бурно нараства броят на фирмите в тази сфера.

За първи път обаче се усеща недостиг и във всички други сектори, без финансовия. Броят на обявите е тройно по-висок, когато се касае за средно и висококвалифициран персонал – инженерни специалности, организация на доставки, логистика, информационни технологии. Това е сериозен проблем след рестарта на бизнеса след пандемията.

Проблемът с наемането на кадри ще се задълбочи, прогнозират експертите. Най-сериозен е в секторите: производство, медицина, разработка на софтуер. Търсят се над 10 000 IT специалисти, а в логистиката дефицитът е заради големия бум на онлайн търговията.

Недостигът води до покачване на предлаганите заплати. Има и оферти за над 10 000 лева за най-търсени специалисти – мениджъри и за високи позиции в производството.

6-8 хиляди лева дава бизнесът на хора, които са се доказали в бранша.

Най-голям ръст ще има в IT сектора – от 4 до 10 пъти. А има и бонуси – по-гъвкаво работно време, дистанционна работа, социални бонуси.

Една от 7 обяви вече дава възможност за работа от къщи. Някои фирми въвеждат трайно хибридна работа – редуване на труд от къщи и в офиса. 75% предлагат тази опция, ако бизнесът го позволява. /Вестник Марица

Свързани статии