COVID-19: Британски лекар споделя за най-жестокия момент по време на втората вълна

Британският депутат от Лейбъристката партия д-р Розена Алин-Хан разказа за сърцераздирателен момент, в който е помогнала на децата на умираща жена да я видят през iPad по време на пандемията от COVID-19, когато свижданията бяха забранени.

В емоционално интервю за „Хъфингтън пост“ депутатът описа работата си в Кралската болница на Лондон, където е била част от екипа за връзка със семейството по време на втората вълна.

По онова време на семействата не беше позволено да посещават близките си в болниците, така че служителите в британската здравна система организираха видеообаждания или прощални виждания, ако пациентите са били на смъртен одър.

Д-р Алин-Хан каза, че интензивните отделения са били „препълнени“ с пациенти и описа ситуацията като сцена от „лош филм“. „Това ме засегна дълбоко. Има едно обаждане, което никога няма да забравя, докато съм жива.

Занесох iPad-а на една жена, която беше в края на 20-те си години, беше бременна и трябваше да роди по спешност с цезарово сечение в интензивното отделение. Тя беше в безсъзнание, а бебето ѝ беше в неонатологията.

При това обаждане на екрана се появиха три малки личица и баща им.

Жената имаше още три дечица, на възраст под 6 години. Аз се появявам на екрана, изцяло екипирана с лични предпазни средства и им изглеждам като извънземно, след това им казах „здравейте“ и им казах: „Сега ще обърна iPad-а, за да можете да видите мама“.

„Децата обсъждаха помежду си „как можем да помогнем на мама да се събуди?“ и след това обсъдиха и решиха, че ако го изкрещят заедно, може би мама ще може да ги чуе. Те просто буквално в синхрон изкрещяха:

„Мамо, мамо, събуди се! Спиш вече твърде дълго. Липсваш ни“.

След това попитаха: „Докторе, мислиш ли, че тя може да ни чуе?“. Аз им казах: „Тя не просто може да ви чуе, но и да ви почувства, може да почувства любовта ви към нея през iPad-а“. Те казаха: „Мислиш ли, че тя ще се събуди скоро? Мислиш ли, че това помогна?“.

Какво се предполага, че трябва да кажеш в такъв момент? Какво се предполага, че трябва да направиш? Виждаш тези три малки личица, изпълнени с надежда, които са на възрастта на твоите собствени деца“, разказва Алин-Хан.

Депутатът добавя:

„Тя умираше. Тя умираше и сърцето ми се късаше.

И това е само една от историите“./VESTI

Свързани статии