Първи случай на маймунска шарка в Пловдив

Още един случай на маймунска шарка е потвърден в България, като болният е в Пловдив, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

Заболелият е на 23 г.,  с температура и обрив, но в добро общо състояние.

Пациентът, който се е завърнал наскоро от Италия, е настанен в УМБАЛ „Св. Георги“.

ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в пациента, предприети са и епидемиологични проучвания.

Предишните три случая на маймунска шарка в страната бяха потвърдени на 23-ти и на 27 юни.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae.

До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка, които са ендемични за заболяването, т.е. характерно е разпространението му за тези географски зони

Инкубационният период при маймунска вариола обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптомите центробежен макулопапулозен обрив започва от мястото на първична инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнат и дланите, и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии – от макули до папули, везикули, пустули, корички и струпеи преди да отпаднат.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани досега при това разпространение, са с леко протичане, с локализирано заболяване и самоограничаващи се симптоми. По данни на СЗО, клиничното протичане при заболелите, свързани с настоящата епидемия, се различава от типичната клинична картина при маймунска вариола, описано през предходните години.

Деветдесет и пет процента от случаите на маймунска едра шарка са били предадени чрез сексуална активност, сочи най-мащабното досега проучване, което отбелязва и нови клинични признаци.

Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine днес, се появи в момент, когато експертите на Световната здравна организация обсъждаха дали да класифицират епидемията като извънредна ситуация в областта на здравеопазването в световен мащаб – най-високата степен на тревога, която може да се обяви.

Ръководената от учени от Лондонския университет „Куин Мери“ нова статия разглежда 528 потвърдени инфекции в 16 държави, в периода между 27 април и 24 юни 2022 г.

„Важно е да се подчертае, че маймунската едра шарка не е полово предавана инфекция в традиционния смисъл на думата; тя може да бъде придобита чрез всякакъв вид близък физически контакт“, казва първият автор Джон Торнхил в изявление.

„Въпреки това нашата работа показва, че повечето предавания досега са свързани със сексуална активност – главно, но не само, сред мъжете, които правят секс с мъже“, добави той.

„Това научно изследване повишава разбирането ни за начините на разпространение и групите, в които се разпространява, което ще подпомогне бързото идентифициране на нови случаи и ще ни позволи да предложим стратегии за превенция.“

Като цяло 98% от заразените лица са гейове или бисексуални мъже, 41% са с ХИВ, а средната възраст е 38 години.

Въпреки че сексуалната активност стои в основата на повечето случаи, изследователите подчертават в изявление, че вирусът може да се разпространи чрез всеки близък физически контакт, например чрез дихателни капки и потенциално чрез дрехи и други повърхности./Радио Пловдив

Свързани статии