Златният медалист по борба Христомир Пиронков пред Новинар за любовта към спорта, победите и мечтите/ВИДЕО/

Христомир Пиронков от калояновското село Песнопой грабна златния медал в категория до 97 килограма на Държавния личен шампионат за юноши, който се проведе в Сливен. Малко преди това 19-годишният младеж спечели бронзов медал на същото първенство за мъже в Стара Загора. Христомир се занимава професионално с борба и е състезател на клуба по борба „Плевен“.

„За борбата ме запали моят брат, който завърши спортното училище в Пловдив. Бях малък – в 3-4 клас. Много обичах да ходя на неговите състезания, а родителите ми ме водеха в залата, където тренираше, докато бяха на родителски срещи. Треньорите тогава ме закачаха да се запиша в Спортното училище, но още бях малък. Аз много исках, но майка ми се колебаеше и не ме пускаше. Когато завърших 4-ти клас през август треньорът се обади на баща ми да ме доведе на приемни изпит. Взех си ги и от 1 септември започнах в Спортното училище, където изкарах до 11 клас. Оттам имах много медали, ходил съм на много първенства“, разказа Христомир пред камерата на ПБ Новинар.

В един момент момчето решава да смени отбора и отива в Плевен, където според него има много добри условия, състезатели и треньори.

„Борбата дава много, но и взима много. Не ни остава време за личен живот, обикновено имаме лично време само в почивните дни – събота и неделя. Иначе през другото време са само тренировки, а в общежитието има вечерен час и заключват в 22 ч.“, обясни младият борец.

След златния медал в републиканското за юноши, Христомир вече има право да е част от националния отбор.

„Чувството да спечелиш златен медал е неописуемо, то трябва да се изживее. Това е една от основните цели на всеки спортист“, сподели състезателят и пожела на децата, които искат да станат спортисти, да да не се отказват и да сбъдват мечтите си.

Неговата мечта е да спечели медал от олимпиада. За в бъдеще смята да завърши Националната спортна академия и да стане треньор, за да обучава деца и подрастващи, а някой ден и да създаде свой собствен клуб.

Свързани статии