Петима от престъпната група за измами с бормашини отиват в ареста

Апелативен съд – Пловдив отмени частично определение на Окръжен съд – Пловдив относно Мартин Попов, Тодор Попов, Панайот Николаев и Мирослав Стаменов, като  взе спрямо четиримата мярка за неотклонение „задържане под стража“ и те бяха задържани в съдебната зала.

Пловдивският апелативен съд потвърди  определението относно взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Геворг Харутюнян, мярката „парична гаранция“ от 1000 лева за Мартин Николаев и невземането на мярка за неотклонение на обвиняемата Елисавета Карамфилова.

Апелативният съд прие наличието на обосновано предположение за извършени престъпления  от обвиняемите Григор Харутюнян и Карине Ховсепян  и  взе спрямо тях мярка „парична гаранция“ от по 5000 лева, а паричната гаранция на Нона Ховсепян увеличи от 3000 на 10 000 лева.

Срещу десетимата обвиняеми, три от които жени, са повдигнати обвинения за извършени множество престъпления, включително участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел за извършване на данъчни престъпления, измами, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки.

По досъдебното производство са извършени многобройни обиски, претърсвания и изземвания в жилища, автомобили и складови помещения на територията на  Пловдив и Пловдивска област. Разпитани са свидетели, изискани са писмени доказателства от различни държавни органи.

Апелативните съдии прецениха, че по делото има достатъчно доказателства, които формират обосновано предположение за съпричастност  на девет от обвиняемите към престъпленията, в които са обвинени. За петимата задържани под стража е налице висок интензитет на реалната опасност да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Семейното и здравословно състояние на останалите четирима сочи, че те следва да са с мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимка: 24plovdiv.bg

Свързани статии