Хисаря: Зрелищен спектакъл на гладиаторски битки пресъздаде живота в древния Диоклецианополис/ВИДЕО/

Министърът на туризма Зарица Динкова , кметът на община Хисаря Ива Вълчева и директорът на Археологическия музей доц. д-р Митко Маджаров откриха снощи край крепостната стена „Камилите“, един от символите на курорта, първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“.

Министър Динкова сподели развълнувана, че нейната прабаба е родом от града и „Камилите“ са първия й детски спомен с античността. Тя пожела успех на фестивала. „В министерството вече има програма за развитието на туризма в региона на Тракия“, подчерта Динкова.

Доц. Маджаров говори за новото начало на развитието на туризма в града и важността от събитията, които се случват в трите фестивални дни.

В приветственото си слово кметът Ива Вълчева каза: „За мен е чест да Ви приветствам с Добре дошли, тук, в сърцето на Тракия, в нашия прекрасен град Хисаря. Дошли от близо и далеч, гости, участници и ние, жителите, заедно ще съпреживеем пътешествие във времето. В рамките на два дни ще се потопим в атмосферата на античния разцвет на някогашна Хисаря – градът на императори и пилигрими. Ще открием как са живели тези, чиито стъпки отекват още по пътищата в града, ще видим пресъздаване на ритуали, сражения и гладиаторски битки, демонстрации на занаяти и антична мода.

Два дни, в които Хисаря ще е действително Кръстопът на времето. Тук ще се срещнат воини от древни времена, рицари от средновековието, пътешественици от новия свят и изследователи от бъдещето. Всички ние сме Пътешественици през времето. И като Пилигримите ще ви покажем пътеките и светите места в нашия град – от езическите светилища, през ранните християнски базилики, средновековна църква-гробница, места от героичното ни минало до съвременни религиозни храмове и интересни туристически обекти.

Диоклецианополис не е само паметник на миналото, но и катализатор за бъдещето – символ на вечния кръговрат.
И Днес Хисаря продължава да е град, в който времето тече по своите непредсказуеми пътища. Символ на вечността, вдъхновяващ всеки, докоснал се до магическата атмосфера на минало и настояще.

От хилядолетия насам Хисаря е част от историята…
Но и начало на нещо ново…
Открийте го!

Откривам Първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на Времето“!

Във фестивални дни чрез реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации ще бъде пресъздадено древното минало на града.
Снощи стотици жители и гости на града станаха свидетели на зрелищен спектакъл, представящ основаването на града от император Диоклециан и ритуалите „Ауспиция“ (гадаене за благосклонността на боговете), „Лустрацио“ (очистителен ритуал) и молитва за здравето на императора.

Фестивалът ще продължи до 7 април в гр. Хисаря. Той е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на съвременния град Хисаря. В трите фестивални дни, чрез реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации, ще бъде пресъздадено древното минало на града.

Днес античен пазар, гладиаторски битки, ритуали и антична поезия ще завладеят вниманието на гостите и жителите на града и ще ги пренесат в древността. На различни сцени, сред запазените останки на Перистилната сграда, Амфитеатъра, Римските терми и пред централната порта на крепостта ще се представят различни дейности – занаяти, демонстрации на антична мода, настолни игри, монетосечене, римска медицина, стрелби, театрални антични постановки и много други интересни неща от живота на древните хора. Освен дегустации на антични ястия и напитки своите продукти ще представят и местни производители.

В съботния ден на фестивала Археологически музей в Хисаря представя проекта си „ПИЛИГРИМ. Мистичните пътеки в Хисаря. Пет духовни пътя, които да извървиш“, реализиран съвместно с Viarity Ltd, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Изданието „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря“ ще бъде представено чрез спектакъла „Пътят на Вярата“, безплатни книжки за един от маршрутите и томбола с награди по време на Античния фестивал за съвременните пилигрими. „Пътят на вярата“, представящ завръщането на епископите на Диоклецианополис от вселенските събори и посрещането на пилигримите, извървели мистичните пътеки на Хисаря, ще бъде представен в събота вечер на сцената пред „Камилите“.

Закриването на фестивала и тегленето на печелившите от томболата „Пилигрим. Мистичните пътеки в Хисаря“ ще е в неделя от 13.00 часа, отново на сцената на южна порта „Камилите“.

Организатори на Античния фестивал са Община Хисаря, Археологически музей – Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ град Хисаря.
Събитието снощи уважиха народни представители, кметовете на общините Брезово и Сопот инж. Калин Калапанков и Станислав Стоенчев, заместник-кметът на община Калояново Сузана Николова, общински съветници от ОбС Хисаря.

С огнено шоу завърши първият фестивален ден.

Свързани статии