90 минути българска история в „Карловски сказания“

15 подкаста за родени в града на Апостола велики българи представят ученици от СУ „Васил Левски“ в онлайн медията „Подбалкански новинар“

Сигурно сте забелязали, че когато ученици застанат пред микрофона, винаги им даваме шанс. Очакваме да се срещнем с друга гледна точка, да усетим пулса на новото поколение и с любопитство търсим различията. Затова младите хора получават първоначалното ни внимание.

А дали ще го задържат? Зависи от тях.

Специално на тези „търсещи, задаващи въпроси, творящи, критични, прецизни и отговорни“
млади хора от СУ „Васил Левски“ в Карлово можем да отделим повече време.

Определението го прави техният учител по история Янка Минева, по чийто проект учениците от XI клас правят „Карловски сказания“ – 15 подкаста за велики българи, родени в града на Левски.

„Всеки подкаст е с продължителност 5 – 6 минути и се излъчва всеки четвъртък в „Подбалкански новинар“ – разказва за „Аз-буки“ Минева. – Благодарни сме на медията и конкретно на Красимира Гешева. Те се превърнаха в наши съмишленици в това родолюбиво дело.“

Журналистката Гешева допълва, че медията е откликнала с желание на ученическата инициатива, а записи на излъчените предавания могат да се видят в „Подбалкански новинар“ по всяко време, като се изпише наименованието „Карловски сказания“.

За миналото, паметта и гордостта да си наследник на велики българи, които са родени в Карлово, разказват учениците. Поредицата започва с участието на преподавателя Янка Минева и 17-годишния ученик Михаел Генков. Началото е силно, защото разговорът е посветен на най-голямата личност на България – Васил Левски. Ученичките Кремена Колева и Кристияна Лалева разказват във втория подкаст историята на любознателната карловка Ана Бояджиева, родена през 1850 г.

„Народ без минало не е народ. За мен е важно да знаем историята си и да я ценим. Да помним не само върховете, но и паденията и да се учим от тях“, споделя в третия подкаст ученичката Веселина Чонкова и говори за даскал Ботьо Петков.

Избира бащата на Христо Ботев, защото е убедена, че той е изключителна личност, будител, допринесъл много за развитието на страната ни.

„Когато чуем името му, главно се сещаме, че е бил учител в Калофер и баща на великия революционер Христо Ботев. Но той е много повече от това. Той е бил книжовник, учител, преводач и просветител. Описван е като „най-модерния и най-образования за времето даскал“, казва Веселина.

„С 20 ученици от XIА клас създадохме поредицата „Карловски сказания“ – споделя Янка Минева. – Идеята сме я взаимствали от Павел Патев – виден общественик, историограф на Карлово и дипломат. Завършил право в София, с дипломатическа кариера в Румъния, Франция, Турция и Петербург, Патев е председател на „Алианс Франсез“ и касиер на Комитета за възстановяване на родната къща на Васил Левски. Именно той изнася сказки за редица карловски будители и общественици – Христо Попвасилев, Иван Богоров, Матьо Тантилов, които впоследствие издава и като отделни брошури.“

За карловския авиоинженер Иван (Джон) Ночев и неговия път към успеха говорят Надежда Бахлова и Вяра Литова. Учениците Есил Акдере и Марио Манчев припомнят за първата българска актриса, дръзнала професионално да играе на сцена – Елена Снежина, чието име носи театралният състав в Карлово.

За всеки подкаст младите хора се подготвят, като откриват информация в исторически документи, проверяват я, консултират се със своя учител Янка Минева, с директора на НМ „Васил Левски“ и с директора на Градския исторически музей. Главното изискване на Минева е да не изкривяват историческата истина, а как ще представят историческата личност, решават самостоятелно. Вероятно затова след записа в студиото на „Подбалкански новинар“ учениците си тръгват удовлетворени.

„Има интерес от карловци, но и не само от тях – споделя за „Аз-буки“ Янка Минева. – Получавам отзиви от колеги и приятели от цялата страна. За мен е важно учениците да съпреживеят историята, да излязат от рамките на „сухия учебен час“ и да се превърнат в изследователи. Така си го и представях – да бъдат спонтанни и естествени, мислещи, а не назубрили нещо само за предаването. Всички ученици от класа подкрепиха идеята и всъщност самите те вече са съвременни карловски будители. Пожелавам на колегите да имат такива деца.“

Източник: „АзБуки“

Свързани статии