Реставрират Синята къща в Пловдив/СНИМКИ и ВИДЕО/

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместникът Пламен Панов му дадоха символичен старт на консервационно-реставрационните дейности по Къща Павлити, известна още като Синята къща.

Къщата трябва да бъде ремонтирана и реставрирана за 294 календарни дни и срещу сумата от 149 966,03 лева без ДДС. Ще бъдат ремонтирани основно обрушените фасади, които след това ще бъдат изписани, както са били в оригинал, разказа директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Елена Кантарева. Средствата са осигурени от община Пловдив и собствени приходи на института.

Консервационно-реставрационните дейности са по проект, съгласуван с Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство. Те трябва да приключат не по-късно от 15 декември тази година. Автор на проекта в частта му за консервацията и реставрацията е реставраторът Никола Стоянов, фирмата изпънител е „Рестстрой“ ЕООД.

„Ще започнем с реставрация на художественото изписване. Фасадите са в много тежко състояние, затова започваме първо с тях – укрепване, подмяна на мазилки, подмяна на някои елементи, ако се налага и художествено изписване. По време на следващия етап ще се извърши подмяна на дървените обшивки,  тавани и еркери“, обясни Елена Кантарева.

„Трябва да търсим начини и собствени средства и да реставрираме Стария град, на който ние сме длъжници. Разпоредил съм на районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов да се поправи калдъръма и да се поставят пожарни хидранти, тъй като в момента няма, а при евентуален пожар те са много необходими“, посочи кметът Здравко Димитров.

Той припомни, че Синята къща е горяла преди 40 години (1982 г.) и се е наложило да бъде реставрирана. Тогава, в периода 1983-1985 г., след решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от специалисти от НИПК са спасени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени.

„По отношение на калдъръма, чакаме да влезе бюджетът за гласуване на 6 април и да се отпуснат средства за ремонта му“, коментира зам.-кметът Пламен Панов. Той посочи, че ОИ „Старинен Пловдив“ има пълен мапинг на калдъръма в Стария град. Направена е карта на всички компрометирани участъци и по тях ще се работи с районното кметство приоритетно.

„Има и други добри новини, които ще се случат в Стария град. Още два дни остават до края на подаването на документи за обществената поръчка за къщата, предоставена на Етнографския музей на ул. „Съборна“ 20 – Къщта с ангелите (бившият хостел). Пловдив е много добър пример, тъй като това е единственият град, който дава сгради на музеите да се разширяват и създава нови експозиции. Очаква се до края на април да бъде направена символична първа копка на реставрацията на тази красива сграда“, изтъкна Панов.

Художникът-реставратор Елена Кривошиева ще изпише фасадите къща Павлити. Преди 40 години отново тя е направила изписването по фасадите.

„Декорацията на тази къща е впечатляваща, беше много вълнуващо да работя по тази къща. Изписали сме го по един фрагмент горе на холкела с дължина около метър, който е запазен в оригинал. Синьото е много уязвим цвят и е много трудно да се запази на сто процента ултрамарина, с който е изписана сградата. Оригиналът е изключителен и с много интензивен цвят. Но ще направим всичко въможно да покажем къщата в оригиналното й изписване“, обясни Кривошиева.

„Досега беше много неподходящо времето, за да започнем реставрацията, но през пролетта и лятото времето е добро и ще успеем да се справим“, коментира и представителят на фирмата-изпълните инж. Константин Константинов.

Предстои да се реставрира Данчовата къща, а през 2021-ва година приключи реставрацията на къща Стамболян, посочи още Елена Кантарева.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джамбаз и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение“.

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.

След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.
През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. 

Свързани статии