Пожарникари и полицаи протестираха в Пловдив за по-високи заплати/ВИДЕО/

Огнеборците от Първа пожарна служба, които бяха на смяна тази сутрин и пловдивски полицаи протестираха с включени сирени и сигнализация на пожарните и полицейските си автомобили в двора на службата. Те настояват за 10-процентно увеличение на заплатите на служителите в системата на МВР.

Освен тях в Пловдив днес на работните си места протестират пожарникарите от всички служби в Пловдив, както и в Карлово, Раковски, Стамболийски, Първомай и Асеновград, както и полицаите от пловдивската дирекция.

Според синдикалната федерация на служителите в МВР, изоставането при възнагражденията им, в сравнение с това на държавната администрация, вече е близо 20%, а инфлацията през миналата и тази година е много по-висока от предходни години.

Освен за заплати униформените настояват и да се увеличат щатовете в пожарната и полицията. Пожарникарите искат в малките населени места под 5000 души, в пожарните екипи, които отиват на произшествие, да има не по двама, а по трима пожарникари, както е според европейските стандарти. За целта са необходими още 200 щата в страната, което за една година е около 7 милиона лева в повече в бюджета.

Ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, служителите на МВР ще излязат на национален протест в столицата между двете четения на бюджета.

Свързани статии