ГЕРБ и ИТН спорят за 11-ия мандат в Пловдив област

ГЕРБ-СДС печели убедителна победа в Пловдив област, като събра 29,46 % от вота, сочат окончателните резултати от преброяването на протоколите. Втора политическа сила в областта е ПП-ДБ – 20,04%, трети са „Възраждане“ -15,54 %. БСП остана на четвърто място с 13,97 %, следвани от ДПС – 8,41 % и ИТН – 4,43 %.

Десет от единадесетте депутати, които изпраща в 49-ото Народно събрание 17. МИР Пловдив област вече са известни. Въпреки внушителния си успех ГЕРБ засега има само трима сигурни представители в парламента. Партията на Борисов ще спори с ИТН за последния единадесети мандат. Според утвърдената методика на Хеър-Нимайер и резултатите от вота сигурните мандати от 17. МИР са осем – 3 за ГЕРБ, два за коалицията ПП-ДБ и по един за Възраждане, БСП и ДПС. Останалите 3 места ще се определят според остатъците на отделните партии и необходимостта да се гарантира определения от ЦИК брой депутати за всяка политическа сила, включително и от гласовете в чужбина.

Най-големи остатъци в Пловдив област имат Възраждане /плюс 6681 при квота за един мандат 7750/ и БСП /5218/, което гарантира на двете формации по двама депутати.

За последното място спорят ИТН /с общо 4108 гласа в областта/ и ГЕРБ, чийто остатък е 4098.

Ако ИТН спечели 11-ия мандат, разпределението ще добие следния вид: ГЕРБ – 3, ПП-ДБ, Възраждане и БСП – по 2, а ДПС и ИТН ще изпратят по един депутат в парламента.

Имената все още не са ясни, но ако ГЕРБ остане с трима депутати в парламента влизат водачът в листата Вежди Рашидов, изстреляният на втора позиция от четвъртото място заради големия брой преференции Младен Шишков, както и поставеният на второ място Иван Червенков, останал трети по преференции. Заради пренареждането третият в листата Йордан Кръстанов най-вероятно няма да влезе в състава на 49-ото НС.

От ПП-ДБ депутати ще бъдат Росен Костурков и Катя Панева. От БСП в парламента влизат Манол Генов и Калин Калапанков. Стоян Таслаков и Кръстю Врачев от „Възраждане“ ,Рамадан Байрам Аталай от ДПС и Станислав Балабанов- водачът в листата на ИТН, попълват списъка с депутати от 17. МИР. Таслаков и Балабанов обаче водят листите на „Възраждане“ и ИТН и в Пазарджик. Ако решат да влязат в Народното събрание от там, техните места от Пловдив-област ще бъдат заети съответно от Димитър Гюров и Димитър Гърдев.

Ето кои кандидати са в Топ 10 по преференции в Пловдив-област

1. Младен Шишков /ГЕРБ, четвърти/ – 2973

2. Иван Червенков /ГЕРБ, втори/ – 2660

3. Вежди Рашидов /ГЕРБ, водач/ – 2586

4. Манол Генов /БСП, водач/ – 1963

5. Стоян Таслаков /Възраждане, водач/ – 1520

6. Данка Зидарова-Люртова /ГЕРБ, пета/ – 1337

7. Росен Костурков /ПП-ДБ, водач/ – 1217

8. Манол Манолов /БСП, трети/ – 807

9. Калин Калапанков /БСП, втори/ – 777

10. Георги Маринчешки /БСП, четвърти/ – 773

/Вестник Марица

Свързани статии