Борисов от Пловдив: Ако Радев за две години беше направил една хилядна от това, което правим ние днес, държавата щеше да е друга/ВИДЕО/

Благодарение на общите усилия имаме промени в Конституцията, огромен напредък по Шенген с Нидерландия и много ясен план за Австрия, след плана за миграцията, който приехме вчера. Това каза пред журналисти в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение в града, предаде БТА.

По думите му Нидерландия е изпълнила ангажимента си и е дала огромен шанс на България. Ако не бяхме сменили Конституцията по този начин, което беше и изискване, нидерландският парламент нямаше да вземе такова решение, подчерта Борисов. Той посочи, че вицепремиерът Мария Габриел вече е уведомила Унгария, че решението за отпадане на таксите по „Балкански поток“ вече е обнародвано в Държавен вестник. Убеден съм, че и те ще ни подкрепят, допълни Борисов. По думите му по отношение на Австрия има едно изискване и то е да се пази границата. Понеже съм го правил и знам, че е изпълнимо, съм спокоен, каза лидерът на ГЕРБ.

Ние сме в непрекъсната комуникация, всеки по неговия си канал, и съгласуваме всичките си действия, посочи Борисов и допълни „колкото и да изглежда некрасиво отстрани, тази коалиция в момента работи“. По думите му голяма част от нещата, които са обещавали всички, ги има в бюджета. Ако бъдем по-стриктни и по-сериозни в следващите месеци да се подобри още събираемостта, той ще бъде напълно изпълним, коментира лидерът на ГЕРБ. Той посочи, че държавата е много напред по отношение на Шенген и еврозоната, и много напред със средствата за общините.

Обещанията трябва да се изпълняват. Ако президентът Радев за две години беше направил една хилядна от това, което правим ние днес, държавата щеше да е друга, каза още лидерът на ГЕРБ.

Действително положихме много труд. Много хора питат „защо е тази сглобка, защо се търпите“ – ето затова се търпим. Затова президентът Радев толкова злобно сутринта говори, защото има бюджет, който не е консервативен. Много от нещата, които сме обещавали всички, ги има в бюджета, посочи Борисов.

Борисов каза, че само за Пловдив са отпуснати общо 146 млн. лева, от които общо 75.6 млн. лева за стадионите „Ботев“ и „Локомотив“, 35 млн. лева за Околовръстното шосе, 19 млн. лева за „Голямоконарско шосе“, 5.1 млн. лева за нова улична мрежа в „Тракия“, 4 млн. лева за кино „Космос“, 2 млн. лева за доизграждане на храм „Свети цар Борис Покръстител“ в район „Тракия“, 828 хил. лева за реставрация на къща „Ламартин“, 240 хил. лева за Духовната семинария, суми за реконструкции на улична мрежа.

Лидерът на ГЕРБ и кметът на града Костадин Димитров посетиха стадионите „Ботев“ и „Локомотив“, както и теренът, отреден за храм „Св. Цар Борис Покръстител“ в район „Тракия“, за доизграждането на който са отпуснати 2 млн. лв. Други 240 хиляди лева са отпуснати за Духовната семинария в града под тепетата, както и за много други храмове в страната, каза Борисов.

Свързани статии