Адв. Стою Стоев от коалиция ПП-ДБ пред ПБ Новинар: България не е бедна, а е безобразно крадена/ВИДЕО/

Адвокат Стою Стоев – кандидат за народен представител от областната листа на коалиция Продължаваме Промяната и Демократична България, гостува в предизборното студио на ПБ Новинар. Стою Стоев е народен представител от 47 –то и на 48-то Народно събрание, член на Комисия по конституционни правни въпроси и в двата парламента. Стою Стоев е родом от Пловдив и по образование е юрист. Стоев е практикуващ адвокат. Той е автор и съвносител на редица законодателни инициативи.

С адвокат Стоев разговаряхме по теми, свързани с реализирането на съдебната реформа и борбата с корупцията.

В 47-то НС започнахме да реализираме проектите за съдебната реформа, но точно тогава нашето общество се пропука. Едно от най-важните неща, които успяхме да свършим е, че поне Европейската прокуратура вече я отделихме малко като по-самостоятелен орган, тоест да не зависи толкова много от нашата прокуратура. Знаете, тя разследва престъпления, свързани с евросредства. В 48-то НС във връзка с борбата с корупцията нямахме никакъв резултат. Законопроектите уж всички партии ги подкрепяха, но с процедурни хватки не стана нищо и не остана време за тях. Във връзка с разтоварване на съдилищата от прекалената им натовареност, реализирахме два много важни проекта. Законът за медиацията претърпя сериозни промени, както и ГПК променихме във връзка с въвеждането на електронно заповедно производство. И двата законопроекта са във връзка с облекчаване на съдебния процес, каза адвокат Стою Стоев.

„Борбата с корупцията е изключително важна. Ще дам пример със срамния списък „Магнитски“, знаете, излезе допълнение към него. В този доклад се казва, че българският бюджет е ощетен с над 600 млн. лв. и то само в перото хазарт. Представете си в глобален мащаб целият ни бюджет с колко много е ощетяван. Та реално докладът ни казва, че хора, които са високопоставени в държавата и могат да взимат определящите решения, са решили тези 600 млн. лв. да не влязат в държавата. С тези 600 млн. лв. да речем биха могли да се оправят наболелите проблеми в област Пловдив.

Така че както ние казваме-България не е бедна държава, а е просто безобразно крадена. Но нашата прокуратура вместо да реагира, тя отправя питане за доказателства към Европейската. Вижда се, че е опънат чадър. Защото въпреки многобройните доказателства, не се върши нищо. А всъщност идеята е да имаме реална, независима съдебна система и реални мерки срещу корупцията, тогава средствата ще се използват в полза на обществото без реално да отиват в джобовете на 15 фирми в държавата. И за това ние се борим, за да може тези десетки милиарди да бъдат използвани за развитие на нашата държава“, каза още нашият събеседник.

С него разговаряхме още за срещите му с избиратели по време на предизборната кампания, както и за това, че Стоев е убеден, че на 2 април ще имаме правителство и ПП Продължаваме промяната ще са първа политическа сила.
Цялото интервю на адв. Стою Стоев вижте във видеото на ПБ Новинар
Коалиция ПП-ДБ са с № 12 в интегралната бюлетина
Преференцията на Стою Стоев е № 103
Купуването и продаването на гласове е престъпление!?

Свързани статии