Митрополит Николай: Молитвата на хората е единственото нещо, което може да възпре бедствията и да засрещне Божия гняв/СНИМКИ/

Трудно върви възстановяването в пострадалите от наводнението карловски села. Пострадалите домакинства са получили еднократна помощ от 375 лева и по 5 кубика дърва. Все още нямат пари по сметките, тъй като се очаква пловдивският областен управител Ангел Стоев да одобри решението на Общинския съвет в Карлово за разпределението на 1,5 млн. лева, постъпили в дарителската сметка.

Днес Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен в село Каравелово. Църквата“Св. Архангел Михаил“ е разположена в най-засегнатата част на селото, където домовете на десетки семейства бяха съсипани след наводнението на 2 септември.

Молитвата на хората е единственото нещо, което може да възпре бедствията и да засрещне Божия гняв. А той иде за вразумление, не за наказание. Това заяви в Каравелово Пловдивският митрополит Николай, който отслужи молебен за хората, пострадали от наводнението карловски села.

Владиката посочи още: „Да благодарим  на Бога, че нямаше смърт … … Божията майка Пресвета Богородица е с нас“.

Присъстващите в храма се помолиха за здраве и си пожелаха бързо възстановяване: „На всичко може човек да сложи край и да го поправи, но  и да не се случват подобни бедствия“

Хората са убедени, че Божията майка ще им донесе утешение и помощ и отправиха искрени молитви за скорошно ликвидране на последствията от страшното бедствие. Всички се молят подобно бедствие да не се повтаря. Освен жители на Каравелово на службата присъстваха кметовете на Каравелово, Богдан, Карлово, Сопот и още близки села.

Църквата е разположена в най-засегнатата част на селото, където домовете на десетки семейства бяха съсипани след наводнението на 2 септември.

След молебена стана ясно, че на 300 от най-пострадалите домакинства в Каравелово, Богдан и Слатина ще бъдат раздадени 1200 кубика дърва. Инициативата е лично на Пловдивския митрополит Николай, съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Половината от необходимата за дървата сума ще бъде платена от Пловдивската митрополия, останалите ще са безвъзмездно дарение от държавата, уточни министърът.

Днес в Каравелово бяха доставени четири тира дърва – по 4 кубика за 10 семейства. Създадена е организация за раздаването на следващите партиди, уточни земеделският министър.

„Държавата се отзова на поканата на църквата да направи едно добро, което трябваше да направим. Пловдивска митрополия заплаща със собствени средства половината от количествата, другата половина ги дарява горско предприятие. Тези дърва ще бъдат доставени директно по домакинствата, т.е. те няма да бъдат събирани, както тези в населените места, те ще бъдат до къщите, където биват заявени“, каза ощ министър Гечев.

Източник и снимки: Радио Пловдив

Свързани статии