Министър Никола Стоянов в Пловдив: Намираме се в нова, бизнес криза/СНИМКИ и ВИДЕО/

Дронове и електрически автобуси и автомобили са във фокуса на тазгодишното 76-то издание на Международния технически панаир в Пловдив. Над 15 премиери и голям брой иновации представят над 180 фирми от България и още 12 държави. Участниците са от България, Румъния, Полша, Турция, Република Северна Македония, Обединени Арабски Емирства – Дубай, Русия, Словакия, Чехия, Тайван и Азербайджан. За първи път на изложението има и голям брой индийски компании, които представят индустрията в азиатската страна. Над 60% са чужди компании – директни производители, търговци и представители.

 

Български дронове – разработки на БАН са сред иновативните разработки, заяви при откриването министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той преряза лентата на изложението и разгледа щандовете първо на индийските компании.

„Намираме се отново в криза и след COVID пандемията това са бизнес криза, нарушени вериги на доставки, поскъпване на енергийните източници – тежки времена за всички фирми“, коментира Стоянов. Той допълни, че именно тези времена предоставят най-големите възможности за фирмите за растеж и въвеждане на нови технологии и иновации.

Стоянов поздрави организаторите за това, че са дали фокус на панаира по отношение на Индустрия 4.0 и иновациите. Той посочи още, че секторът научно-изследователска и развойна дейност расте стабилно като част от брутния вътрешен продукт на България.

„Тази година очакваме брутната добавена стойност, произведена от този сектор, да доближи 10 млрд. лева“, прогнозира Стоянов. Министърът допълни, че данните за износа за 2021 година отчитат увеличение от над 24 процента спрямо предходната година. По думите му сред водещите пазари са Германия, Италия, Австрия и други високоразвити държави от ЕС.

76-ото издание на Международния технически панаир ще се проведе до 24 септември. На откриването присъстваха също кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и др.

Свързани статии