Кметицата на Перущица размаза Рут Колева за грозните й лъжи за паметника на Априлци/СНИМКИ/

Кметът на град Перущица Мария Вълканова отговори на обвиненията на певицата Рут Колева, че паметникът на трите поколения не е поддържан, пише Plovdiv24.bg

Ето какво написа тя във фейсбук профила си, подкрепено със снимки:

„Искам да покажа истинския Паметник на трите поколения в гр. Перущица.

Грозните снимки с още по-грозните пози на Рут Колева са от подземието на Паметника, но и на тях се вижда, че е чисто, макар и изрисувано с графити.

Като кмет на община Перущица, с подадения от мен сигнал в Районна прокуратура Пловдив, изразих своето и на болшинството от гражданите на община Перущица възмущение и обида от скандалните снимки на един от символите на нашия град-Паметника на трите поколения.

Недопустими са подобни пози и поведение на Паметник, символизиращ почитта към родолюбивите ни предци, загинали в 3 събития, ясно разпознаваеми от наличните склуптури и години изобразени там.

Като потомък на участник в Априлското въстание /Рангел Витанов-Кайшака/, чийто героизъм е описан в книгата на Иван Кепов „Въстанието на героична Перущица“ и на неговия внук Асен Витанов-кмет на Перущица /1929г.-1932г. и от 1934г.-1938г./, един от основателите на Комитет „27-ми Априлий“, заели се с увековечаване паметта на героите от Април 1876г. и възстановяването на Цъквата „Свети Архангел Михаил“, съм потресена и много обидена от оскверняването с грозните снимки на Паметника на трите поколения.

Неприятно съм изненадана и от така нареченото „извинение“ на Рут Колева, качено просто в нейния профил, с което всъщност продължи обидата и е изпълнено с нападки и обвинения.

Недопустимо е да има българин, който да не е чувал за подвига на героите на Перущица и да си позволи подобно поведение в нашата героична Перущица.

Да се използват думите „упадък“ и „разруха“ също намирам за неприемливо. Да, Паметникът има нужда от обновяване и ремонт поне от 20 години, за което съм предприела мерки още в самото начало на настоящия ми мандат.

В никакъв случай обаче, настоящото му положение не може да бъде наречено с тези думи. Паметникът е едно от най-посещаваните места в област Пловдив и съвсем не предизвиква подобни коментари сред посетилите го.

Всички дребни ремонтни дейности по него са извършени в моя мандат.

Организирали сме няколко доброволчески акции за неговото основно почистване и периодично ползваме работниците, назначени по Регионалната програма на област Пловдив за почистване на района. Изготвили сме и разпространили видеоклипче за него. В най-новата брошура за Перущица Паметникът е на първата страница.

Организирали сме засаждане на дръвчета на неговата територия. Обезопасили сме опасните места по него, чрез поставянето на предпазни решетки, парапет над гробницата и капак на шахтата пред една от терасите.

През 2020 г. – първата, в която имах право да предложа Общинския бюджет, бяха заложени средства за проект за обновяването на Паметника на трите поколения. Издирихме наследниците на архитектите, които някога са изготвили проекта на Паметника и по Закона за авторското право им го възложихме.

Проектът беше изготвен, съгласуван с всички необходими институции и гл.архитект на община Перущица издаде Разрешение за строеж за неговото обновяване. Беше изготвено и КСС, което е непосилно за изпълнение със собствени средства на община Перущица, но 2 пъти сме подавали искания за финансиране към Министерство на финансите.

Всичко това ми дава увереността, че съм направила, каквото е необходимо за подобряване на текущото състояние на Паметника.

В тази връзка, приемам думите и действията на Рут Колева за крайно обидни, не само за мен, но и за съгражданите ми. Считам, че поведението на Рут Колева е оскърбяващо, цинично и грозно, нарушава обществения ред и показва неуважение към паметта на героите, загинали за свободата на България, към съгражданите ми и цялото българско общество.“

 

Свързани статии