Главният секретар на МВР пред ПБ Новинар: Хиляди са дрогираните и пияни шофьори по пътищата на България/ВИДЕО/

Над 1 200 дрогирани и 1 300 пияни шофьори са били арестувани по пътищата на България за краткия период на акцията, разпоредена от МВР преди месец.

Припомняме, че миналият месец две млади жени на 22 и на 26 г. бяха убити на място след брутална катастрофа в София. Зад волана беше рецидивистът Георги Семерджиев, който е имал редица полицейски протекции преди да бъде арестуван за последното си престъпление.

Малко след това главен комисар Тодоров разпореди акция по пътищата. За всички тези заловени дрогирани и пияни шофьори, потенциални убийци на пътя, са образувани досъдебни и бързи производства, каза Тодоров.

Около 300 са случаите на водачи, които управляват леки автомобили без да са правоспособни. Нарушителите са предимно млади хора във възрастов диапазон 18-35 години.

Акцията по пътищата ще продължи и ще бъде един перманентен процес и нашите усилия ще са в посока завишен и строг контрол по линия на пътната безопасност, уточни главният секретар на МВР.

„Пътната безопасност е един огромен проблем, който е национален и не е отговорност само на МВР. За да имаме решително пречупване на обстановката по линия на пътна безопасност към по-добро трябва да се включат активно всички институции, ангажирани с това да допринесат за пътната безопасност-АПИ, ТОЛ, да се подобри пътната инфраструктура, допълнително внасяне на технически средства, които да контролират средната скорост на водачите и промяна в законовата уредба, касаеща пътната безопасност“, каза още Петър Тодоров.

Главният секретар на МВР беше в Хисар, в хотел „Хисар“, където взе участие в Осмата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“. Форумът се организира от Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“.

Свързани статии