Американци вдигат розоварна в Старосел

Американската фирма „Берже Инкорпорейтид“, която от няколко години има дейност в България, ще изгражда дестилерия за производство на етерични масла в Старосел. Инвестицията ще се реализира чрез българския представител на компанията „Берже Тракия“ ЕООД. В проекта е заложено производство на етерични масла чрез дестилация основно на маслодайна роза и лавандула. Предвижда се също добив на масла и от лайка, салвия, резене и други етеричномаслени култури.

Инвестиционната програма предвижда съоръжението да работи сезонно – 3-4 месеца годишно, по време на беритбената кампания и преработката на суровината. С инвестицията „Берже Тракия“ ще затвори цикъла на производство.

Дружеството обработва над 500 декара розови и лавандулови насаждения в района на Казанлък. Член е на Българска асоциация за парфюмерия, козметика и етерични масла.

За целите на дестилерията ще се изгради хале от сглобяеми стоманено-бетонни елементи, с обособена административно-складова зона и производствени помещения. Лаборатория за анализ, склад, съблекални за мъже и жени, както и стая за почивка, ще има също в обекта.

Берже е семейна фирма, успешно развита на пазара повече от седем десетилетия. Основана е през 1949 година в Ню Йорк. Начело на компанията застава Ким Блайман. През 1985 Берже се премества в Блумфийлд, Ню Джърси. Берже стъпва за първи път в България в Казанлък, а годината е 1998 г. Осем години по-късно Джилиан Блейман се присъединява към Берже, а след това в нея се влива и швейцарска компания.

Дълголетието и успеха на компанията се дължат на качеството и разнообразието на продуктите, които предлага. Дейността <210> в България е изключително успешна. Фирменият портал ДАКСИ показва, че нетните приходи от продажби за 2018 година са в размер на 3 510 000 лв., което е с 1,3 млн. лв. повече спрямо предходната година и почти 2 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г. Иначе фирмата майка с производствени мощности в Ню Джърси и логистична база в Илинойс и Калифорния изнася продукция в 70 държави на 6 континента.

В корпоративния сайт www.berjeinc.com е дадена следната информация за качеството на родното розово и лавандуловото масло. Розовото масло се произвежда южно от Стара планина в България от стотици години. Неговата голяма стойност се дължи отчасти на факта, че са необходими приблизително 3-4 тона розови листенца, за да се направи 1 кг масло, а за всичко това трябва да се наберат на ръка между 1750 и 3500 рози.

Акордата на Rose е централна за толкова много аромати, че не е изненада фактът, че ароматът е повлиял в стила през десетилетията. Това обаче не е спряло иновациите в рамките на профила. В допълнение към тежката прахообразна роза, която познаваме и обичаме, флоралната е модернизирана, за да бъде по-чиста, лека и водниста. Докато за маслодайната роза като цяло може да се каже, че е топла и флорална,

Българската роза се различава по сушенето с изявена, подобна на карамфил пикантност, необичайна при други сортове. Тази уникалност прави българската роза особено подходяща за флорални и пикантни парфюмерийни стилове.

Лавандуловото масло се произвежда широко в България по склоновете, които се срещат толкова често в тази страна. Лавандулата се добива в разгара на българското лято, когато силната топлина дава на цветчетата най-високата им концентрация на етерично масло. Лавандулата е основата на парфюмерията от 19-и век с ролята си на определящ компонент в парфюмните стилове. Българската лавандула е флорална, билкова и леко камфорна, но българският сорт е уникален със своята сладост. Лавандулата от този тероар се отличава от френската по лекия си сенообразен характер при пресъхване./Вестник Марица

Свързани статии