Хиляди празнуваха Първия събор на боба с наденицата в Житница/ВИДЕО/

С грандиозен събор селата Житница и Смилян отбелязаха първия празник на боба с наденицата. Домакин беше Житница, организатор на събитието беше Конна база „Тракиец“. Празникът се осъществява, след като тази година на 15 юли двете села – Житница и Смилян, са се побратимили. Кметът на калояновското село Житница Цецка Йотова приветства всички присъстващи и посочи, че е много въодушевена и радостна от факта, че посреща жителите на Смилян на събитието. „Побратимяването, освен, че ни свързва с наденицата и боба, освен че ни събира на една маса, то ни обединява и в икономически, духовен и културен аспект“ допълни Йотова.

На свой ред кметът на село Смилян Чавдар Червенков поднесе поздравления за празника. „Нека да се събираме и да си помагаме, по този начин смятам,че може би ще провокираме и други села да последват нашия пример“, посочи Червенков. Той поднесе няколко подаръка – цвете, поднос със ястия, включващи всеизвестния смилянски боб, както и табла с много различни по цвят фасулчета, заедно с вилица и лъжица – единият прибор за фасула, а другият за наденицата.

Празникът продължи с приготвяне на фасул с наденица от главния готвач и жури на българското кулинарно предаване „Мастършеф“ Андре Токев. Токев, заедно със своите помощници, приготви вкусното ястие, по специална рецепта, в която взема участие и… сладолед. Специалното на това сладко изкушение е, че е приготвено при температура от -270 градуса. Главният готвач представи на събралите се зрители рецептата, по която самият той приготвя ястието, а те с удоволствие опитаха от него. Наденицата беше осигурена от „Деликатес“ Житница, а бобът беше донесен от село Смилян.

След като се почерпиха с боб и наденица от златните ръце на шеф Андре Токев, присъстващите се отправиха към една от множеството сцени, където се насладиха на танците и песните, поднесени им от клубовете за народни танци на домакините и гостите от Смилян, група за изворен песенен фолклор клуб „Хоро Смиляна“ и детската формация към клуба при село Смилян.

Доброто настроение беше допълнено и от даровитата певица Деси Добрева и нейната група „Лудо Младо бенд“. Те изпълниха някои добре познати български народни и патриотични песни, както и стари шлагери, но в по – модерен стил, с нов аранжимент.

Публиката, събрала се пред сцената, изви кръшни български хора и запя редом в певицата, която на свой ред слезе сред хората и заигра заедно с тях. Гостите на празника се посмяха на шегите на комика и водещ на празника на боба с наденицата Георги Мамалев. Празничното настроение продължи до късно вечерта с още изпълнения. Как протече събитието, вижте от видеото на ПБ Новинар…

Текст и снимка-Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии