Транспортираха 10-дневно бебе от Варна до София със “Спартан”/СНИМКИ/

Бебе на 10 дни, което се нуждае от спешна медицинска помощ, беше транспортирано от СБАЛАГ “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Новороденото бебе беше транспортирано със самолет C-27J ”Spartan”, който беше оборудван със специален кувьоз и друга необходима животоспасяваща апаратура, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

На борда на самолета пътува и медицински екип на болница Токуда, ръководен от д-р Радка Масларска, началник на Отделение по неонатология, чийто екип се грижеше за детето по пътя към София.

Специализираната медицинска евакуация беше изпълнена по искане на Министерството на здравеопазването след разрешение на министъра на отбраната.

От Министерство на отбратната уточниха, че бебето е транспортирано от екип на 16-та авиационна база. Самолетът е излетял в 10:47 ч. от София. Във Варна бебето е било поставено в кувьоза и наблюдавано по време на обратния полет от медицинския екип от УМБАЛ „Токуда“.

Полетът е бил изпълнен в усложнена метеорологичната обстановка – обледеняване и мъгла. Командир на екипажа е бил капитан Николай Георгиев, помощник-командир – старши лейтенант Калоян Атанасов, и борден инженер – капитан Митко Гергов.

Свързани статии