Секта принуждава 6-годишно дете да се омъжи

Родителите и съпругът на жена, която е била принудена да се омъжи, когато е била само на 6 години, бяха изправени пред съда в Турция в понеделник.

Обвиненията са за малтретиране на дете и сексуално насилие. Този случай привлече вниманието върху някои религиозни секти в Турция, предаде Асошиейтед прес.

Жената, която сега е на 24 години, е идентифицирана като HKG. Тя е подала жалба през 2020 г. срещу родителите си и мъжа, за когото е била принудена да се омъжи като дете, в религиозен съюз. Обвиняемите са членове на фондация, свързана с влиятелната религиозна група Исмаилага.

Инцидентът, за който беше съобщено от опозиционен турски вестник миналата година, предизвика обществено възмущение и призиви за по-голям контрол върху ислямските секти в страната.

В понеделник съдът в Истанбул постанови изслушванията да се провеждат при закрити врати и наложи забрана за излъчване на съдебния процес, съобщи новинарският сайт Т24.

В заседанието участваха адвокати, ръководители на адвокатски колегии и Съюзът на адвокатските колегии на Турция (TBB).

Съпругът, идентифициран като Кадир И., е изправен пред най-малко 30 години затвор, ако бъде осъден за сексуално насилие и насилие над дете.

Бащата на HKG, Юсуф Зия Гумусел и майката Фатма Гумусел са изправени пред минимум 18 години затвор за насилие над деца. И тримата отричат ​​обвиненията.

Юсуф Зия Гумусел оглавява фондация Хиранур, която е свързана със сектата Исмаилага. Кадир И., виден член на фондацията, е бил на 29 години, когато е започнал предполагаемия брак, предава Асошиейтед прес.

Групи, защитаващи правата на жените и децата, организираха демонстрации пред сградата на съда в Истанбул, призовавайки за мерки за спиране на подобно насилие над непълнолетни от членове на религиозна секта.

Членове на фондация Хиранур организираха контрапротест, заявявайки, че фондацията е станала жертва на клеветническа кампания.

Най-известната религиозна секта в Турция е движението, ръководено от живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява в организирането на неуспешния преврат срещу правителството през 2016 г. Гюлен отрича да е замесен в опита за преврат, припомня Асошиейтед прес./Вестник Марица

Свързани статии