Кабинетът под въпрос: Габриел ще иска обяснение от Денков заради записа

Много неща в записа, разпространен от Радостин Василев вчера, силно са смутили ръководството на ГЕРБ и самата Мария Габриел. Затова тя ще се срещне с Николай Денков да изясни дали „Промяната“ смята да управлява по начина, разказан на среднощното заседание на Националния съвет на партията от Кирил Петков и Асен Василев. Това съобщиха пред „24 часа“ източници от централата на ГЕРБ.

Изпълнителният съвет на ГЕРБ ще се събира днес следобед да обсъди също въпросния запис. Елитът на партията е силно обиден и разгневен от унизителните квалификации за партията и лидерите им от Петков и Василев. Мнозина настоявали да се развали договорката или поне да се поставят нови условия на ПП.

От този запис личи как смятат да управляват те – да овладеят и службите след като изчегъртаха всички наши хора от държавната администрация, след което да ни забият нож в гърба като припишат престъпления на евентуалните наши министри и зам.-министри в правителството, да си измият ръцете и , без да спазят уговорката за ротация, да идем на избори. Избори, които те искат да проведат със свое МВР, управлявани от тях служби и администрация.

Това сподели висш кадър от ГЕРБ. Той и колегите му са вбесени от унизителното отношение към тях на лидерите на ПП. Защо мислите, че ДБ не искаха да имат министри в това правителство, защото много добре си познават партньорите, каза още източникът.

Мнозина споделяли напълно мнението на Десислава Атанасова, която написа във фейсбук след записа на ПП: „Единственото, което ще им кажа, е „вратата е ей там“.

Много ни смущава начинът, по който разсъждават Кирил Петков и особено Асен Василев – те искат напълно да политизират службите, администрацията. Затова Мария Габриел ще се види с Денков, за да разбере какво става, така ли мислят да управляват, ако е така…, многозначително заключи източникът.

„Партията ни се разпада от позорното отношение към нас. Ако се търпи подобно отношение, е проблем за партията въобще. Това не кореспондира с демокрацията. Записът изличи тези стъпки на доверие, които изградихме“, каза друг източник от ръководството на ГЕРБ.

По-рано днес пред бТВ председателят на парламента Росен Желязков каза: „Не съм разговарял с Мария (номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел), но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено – говоря от свое име, ако от „Продължаваме промяната“ ясно и категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата“.

Желязков подчерта, че това е лично негово мнение, но явно то се споделя от доста негови изтъкнати колеги от ГЕРБ./“Марица“

Свързани статии