Русия е готова да изпрати делегация за преговори с Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин е готов да изпрати делегация в Минск за преговори с Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„В отговор на предложението на (президента на Украйна Володимир) Зеленски Владимир Путин е готов да изпрати в Минск руска делегация на ниво представители на министерството на отбраната, министерството на външните работи и администрацията на президента за преговори с украинска делегация“, заяви Песков пред журналисти.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски чрез видеообръшение предложи на Владимир Путин да седнат на масата за преговори. Облечен във военни дрехи, президентът на страната обвини европейските лидери в бездействие. „Искам да се обърна към президента на Руската федерация още веднъж. Навсякъде в Украйна се водят боеве. Нека седнем на масата за преговори, за да спрем загубата на човешки животи“, призова той.

Междувременно стана ясно, че Путин е заявил пред китайския си колега Си Цзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Китай отказа да определи руските действия в Украйна като нашествие или да отправи критики срещу Русия, въпреки засилването на руската офанзива.

Путин е заявил пред Си, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Русия за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток, въпреки стратегическите опасения на Москва, се казва в изявление на уебсайта на китайското външно министерство.

Русия е готова да води преговори на високо равнище в Украйна, гласи цитирано изявление на Путин.

Китай неведнъж е призовавал за намиране на решение на кризата чрез диалог.

Пекин подкрепя Русия и Украйна в намирането на решение чрез преговори, заявил е Си, цитиран от външното министерство. Освен това китайският президент е призовал всички страни да се откажат от начина на мислене, останал от времето на Студената война, да уважават основателните опасения на всички страни в сферата на сигурността и да създадат балансиран, ефективен и устойчив механизъм за европейска сигурност чрез преговори, се подчертава в изявлението.

Си е заявил също, че Китай зачита суверенитета и териториалната цялост на всички страни, се казва още в изявлението.

Източник: DarikNews
Снимка: БГНЕС

Свързани статии