Пловдивските социалисти: Нинова води БСП към небитието

Градската конференция на пловдивските социалисти да предприеме всички законови и уставни действия срещу опитите на „Позитано“ 20 да заличи БСП – Пловдив. Това решиха на свое заседание снощи делегатите на форума, който се проведе в Дома на културата „Борис Христов“. Градската партийна конференция категорично отказа да се съобразява с противоуставни и незаконни решения на централното ръководство, още по-малко с несъществуващ в уставния и правния мир субект „работна група“. Затова ще бъде внесена и нова жалба в Районна прокуратура Пловдив. Припомняме, че Решение 84 на Националния съвет от 11-13 май е напълно нелегитимно, тъй като е взето в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Националния съвет. Уставът на БСП предвижда непрекъсваемост на функционирането на партийните органи, закрепена в член 18. Може да бъде прекратен мандатът на председател на съответния орган, но не и на целия орган. На територията на град Пловдив Градската конференция е върховният орган, а не някаква работна група. Затова вчерашното заседание е в съответствие с партийния Устав, респективно то е легитимно.

Най-висшият партиен орган в града под тепетата наложи мярка за партийно въздействие по чл. 12 (4), т. 4 от Устава на БСП на Георги Йорданов, член на ИБ на НС на БСП, на депутата Иван Петков-Бебето и на партийния координатор Калин Милчев. На тримата временно се отнемат правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година. Същата мярка бе приложена и за още няколко делегати на Конференцията, които участват в работната група.

„В годината, в която Пловдивската партийна организация отбелязва своята 130-годишнина, се предприе акция по заличаването ѝ. При това не от политически противници и конкуренти, а от Изпълнително бюро на „Позитано“ 20, използвайки кариеристичните амбиции на няколко местни „другари“. Кому е изгодно? Кой има интерес от безлична, некомпетентна, несъстоятелна, немощна БСП?“ – каза в началото на доклада си Димитрина Вакрилова, председател на ГС на БСП – Пловдив, с прекратен мандат. Въпросът ѝ стана централен в последвалата тричасова дискусия. В нея се включиха най-активно младите социалисти. Те отправиха остри критики към националното ръководство и направиха категорична заявка да отвоюват Партията от пошлостта, нагаждачеството и лъжата, практикувани от „Позитано“.

20-годишната Ванина Садърска запозна делегатите с бруталния натиск, на който са били подложени младежите преди седмица в изборите за национален младежки лидер. „Въпреки всичко устояхме и не позволихме на Нинова да решава вместо нас. Така ще направим и в Пловдив“, каза студентката по българска филология.

„Подложени сме на нещо немислимо и нечувано в историята на БСП. Довчера бяхме братя, сега сме врагове. Нека да не се забравя, че всяко разцепление води до разруха“, каза младият социалист Никола Ванков, студент по медицина и един от първите доброволци в COVID отделението на УМБАЛ „Св. Георги“.

„Нинова има за цел да ликвидира партията в Пловдив, но моята партия не се продава и не се заменя с постове. Да направим така, че БСП да я има поне още 130 години“, призова младата социалистка Таня Николова.

Нинова води БСП към небитието – това е общата позиция на Конференцията, мотивирана от 22 изказвания в рамките на заседанието. Говорителите акцентираха върху участието на БСП в ястребската и русофобска коалиция, което е най-болезнената тема за социалистите. Според тях хлъзгавите формулировки, с които се отстъпва от т.нар. червени линии, не могат да заблудят хората. Те очакват поредното предателство на националния интерес и по темата със Северна Македония. БСП не може да бъде заложник на личните амбиции за реализация и персоналната изгода на няколко функционери, категорични бяха социалистите.

Няма да допуснем неграмотни хора да бъдат фактор в пловдивската партийна организация, заявиха делегатите. Затова започват разяснителна кампания и всеки редови партиен член ще бъде запознат с обективните факти. „БСП не е СДС и Нинова няма да закрие партията, както направи Костов! Няма да го позволим!“, категорични бяха делегатите.

„Благодаря ви, че сте тук, въпреки огромния натиск, на който бяхте подложени – от заплахи до предложения за бъдещи ползи. Радвам се, че моите пловдивски другари не се продават и не се предават, с което изпълват със съдържание тези думи и не ги оставят без покритие, както на един конгрес един председател, който не си подаде оставката!“, каза Вакрилова в словото си, след като делегатите изпяха химна.

Сътрудничките по райони получиха признанието на Конференцията за всеотдайната работа на терен. Временно изпълняващият длъжността председател на Градския съвет доц. Ангел Иванов им поднесе букети с цветя под бурните аплодисменти на залата.

С борбен дух и вяра в истината пловдивските социалисти ще отбележат 130-годишнината на партийната организация. Те започват подготовка за местни избори, като не изключват и хипотезата за предсрочен парламентарен вот. „С днешното заседание даваме знак и на другарите в цялата страна. Нека не се страхуват, а да се изправят срещу порочната партийна шайка, която води БСП към ликвидация“, завърши доц. Ангел Иванов.

Свързани статии