Нинова: Започват денонощни проверки за продажбата на райски газ

Използването на т. нар. райски газ взема застрашителни размери. Според доклада на Дирекция обществено здраве и здравен риск, отдел „Токсикология“, веществото е изключително опасно и може да предизвика отток на мозъка и в някои случаи дори смърт, смъртоносна индоксикация чрез задушаване, енцелофапатия, невропатия, води и до безплодие и пристрастяване. Става въпрос за изключително опасна субстанция. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

Днес наредих следните мерки. Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове, както и онлайн за продажбата на райски газ.

Там където КЗП установи, че това се случва, ще издава временна забрана за продажба. Ако тази мярка не се спазва, ще бъде наложена глоба от 25 хил. лв.

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“ от деца

Според Нинова „имаме два проблема – чиновническо безхаберие, а другият е липса на закон, който да урежда този въпрос“.

Ние нямаме нормативна рамка затова помолих парламентарната група на БСП за България, която до часове ще внесе две думи, поправка в закона, които могат да спасят живота на много деца, посочи Нинова. Става дума за Закона за закрила на детето, където в текста, който забранява продажбата на цигари и алкохол, трябва да се добави и продажбата на диазотен диоксид – райски газ. Това е законодателната програма.

Имаме добри закони и лошо изпълнение и приложение на закона, смята Нинова.

Няма никакво съмнение, че някой печели много пари на гърба на живота и здравето на децата. Тук компромиси не трябва да има. За детски животи става дума, заяви министърът.

Още на 15 май е имало заседание на Националния съвет по наркотични вещества, където след като участниците са установили опасността от това вещество, са решили, че тепърва трябва да правят анализ за необходимостта от предприемане на нормативни изменения на законодателната рамка. Не се знае колко време ще върви този анализ, отбеляза министърът на икономиката./DarikNews

Свързани статии