Надзиратели и пожарникари протестираха в Пловдив за по-високи заплати

Служителите на МВР в Пловдив и областта се включиха в поредния регионален протест  на сектор „Сигурност“, организиран от  СФС МВР  и ССЗБ.

„Пловдивските пожарникари изразяват своето недоволство без да напускат работните си места, като включват светлинна и звукова сигнализация на техниката, а те самите са  с флагове, значки, жилетки, без да нарушават оперативната си готовност“, заяви Красен Властанов – член на УС на Синдикалната Федерация на служителите в МВР.

Недоволството  е в резултат от липсата на каквито и да било резултати от  Приложение 10 на Коалиционното споразумение, касаещо Вътрешната сигурност. Очевидно няма политическа воля да се реализира договореното между коалиционните партньори справедливо възнаграждение и обезпеченост на служителите в МВР и МП.

Силно безпокойство будят сред пожарникарите и слуховете, че пожарната ще се извади от вътрешното министерство.

Очевидно за пореден път служителите на системата ще бъдат заложници на поредната реформа-проформа „на парче“, без да има ясна визия каква трябва да бъде тя и как да функционира след пет или десет години. Очевидно и ръководството, и политиците въобще не осъзнават,  че най-важният фактор са хората в системата.

Без хора всяка реформа, колкото и да е перфектно замислена, е обречена на гибел! А в създалата се ситуация много от служителите са готови напуснат, заявяват от СФС МВР при  01 РСПБЗН Пловдив.

Днес на мълчалив протест пред Затвора Пловдив излязоха и наздирателите. Акцията им бе проведена пред сградите на затвора и следствения арест. Тя е в знак на солидарност  с обявените за днес национални протести на служители от затворите и полицейския синдикат.

„Нашите синдикални лидери са на среща днес с ръководството на МВР и на правосъдното министерство, така че може да се договорят по някои искания“ – заяви Юрий Корнов, председател на Дружеството на синдикатите на служителите в ареста.

Съгласно предварителното уверение, в днешния протест участват само  свободните от смяна служители, като останалите изпълняват задълженията си.

Исканията на служителите на МВР остават непроменени – увеличение на заплатите с 25 процента, увеличение на щата за работещите на терен, повече защита за надзирателите, работещи в затворите, реформа в сектор „Сигурност“, след качествен структурен и функционален анализ, а също така диалог с Държавата в лицето на МВР и МП.

Ако исканията им останат неудовлетворени, надзиратели, полицаи и пожарникари излизат на съвместен протест на 12 юни в София.

Снимки: СФС МВР при  01 РСПБЗН Пловдив и Радио Пловдив

Свързани статии