ГЕРБ: Кабинетът „Петков“ купува от официалния посредник на „Газпром“, крие рекордно поскъпване на газа от август

Нулево толерантните към корупцията, знаещите и можещите, а според нас – пълни аматьори, претърпяха пълен провал по отношение на законодателството си, по отношение на изборите си, по отношение на подписаните си меморандуми. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Novini.bg.

Поредното беззаконие и политически произвол на „Промяната“ катастрофира в правовата държава и правосъдието. Да, законът е над всички, включително и над тези, които се упражняват повече от година в неговото брутално газене, заяви тя.

За 24 часа се случиха три неща, всички свързани с темата енергетика. Днес Конституционният съд обяви за противоконституционен изборът на председател на КЕВР. Този избор беше оспорен от ПГ на ГЕРБ-СДС с правни аргументи. Защото тези нарушители на българските закони и българската Конституция в условията на рецидив за пореден път получиха звучен шамар от правовата държава Вчера нулево толерантните към корупцията сами прекратиха меморандума им или т.нар. писмо за намерения с GEMCORP. И за това говорим от ден първи, че е абсолютна далавера за 1 млрд. долара. И точка 3 – отново усилията на нашата парламентарна група и моите колеги Делян Добрев и Радомир Чолаков да сезират ДАНС с писмо и материали, които вече са изпратени във Върховна касационна прокуратура за проверка. Във ВКП за проверка се изпращат материали, за които има данни за извършени престъпления, посочи Атанасова.

В този смисъл няма смисъл някой с някого да преговаря, нарушители на законите и Конституцията да правят някакъв аритметичен сбирщайн от някакви партии и формации, които дори не са регистрирани, за да продължат да газят Конституцията и законите на страната. Колкото по-бързо има избори, толкова по-голяма е шансът България да се спаси, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

С колегата Чолаков в началото на юни внесохме сигнал до ДАНС и до Рашков, отбеляза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енргетиката Делян Добрев. От Рашков нямаме ни вест, ни кост, но днес получихме отговор от ДАНС, в който ни уведомяват, че са направили проверка на нашия сигнал и са изпратили материалите във ВКП по компетентност. В нашия сигнал сме засегнали теми като покупката на газ от посредник при липсата на процедура, продажбата на този газ обратно на Булгаргаз на по-високи цени, т.е. Една и съща фирма купува от „Булгаргаз“ и веднага след това ѝ продава, като нашата информация е, че само едната сделка държавата е ощетена със 7 млн. лева, заяви Добрев.

Засегнали сме теми, свързани с комуникацията с „Газпром“ по отношение прекратяване на доставките за България, липсата на тръжни процедури за покупката на газ, вкарването на предварително определени посредници, които ни препродават същия руски газ. Тези компании се явяват посредници, които да пълнят нечии джобове. Вчера стана ясно и нещо друго – че за юли „Булгаргаз“ е купувал газ от официалния посредник на „Газпром“. Т.е. вече не купуват само от посредници, с които си имат някакви контакти, а купуват руски газ от чисто руския посредник. Лошото е, че българският потребител плаща за това двойни цени и затова газът от 1 юли скочи с 32%, а за последните шест месеца е скочил с над 100%. До 10 юли по закон трябваше да обявят прогнозата за 1 август, а това все още не е направено. Знаете ли защо? Защото трябва да обявят 60% увеличение от 1 август. Не го обявяват, за да може да се разтури Народното събрание и това рекордно за всички времена увеличение за България и рекордната за всички времена цена на газа да ги обявят президентът Радев и неговият служебен кабинет, коментира Делян Добрев./Novini.bg

Свързани статии