Депутат под карантина се явявал на дела като адвокат (ОБНОВЕНА)

С писмо до главния прокурор на Република България днес МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаването на карантина от народен представител, съобщават от вътрешното министерство. По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна.

Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Мъжът е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари, за което е издадено предписание на РЗИ-Варна.

Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител. За нарушаване на карантина по време на пандемия са предвидени санкции в чл. 355 от Наказателния кодекс – до 3 г. затвор и до 10 000 лева глоба.

Става дума за депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, който е избран за народен представител именно от Варна и е юрист.

Междувременно от ГЕРБ изпратиха официална позиция по казуса. „Във връзка с появили се информации в медиите, че народен представител от ГЕРБ е нарушил наложена му карантина, ръководството на ПГ на ГЕРБ заявява, че не толерираме никакви форми на нарушаване на закона. В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона“, посочват от ГЕРБ.

От прокуратурата съобщиха, че във Върховната касационна прокуратура е образувана преписка  по постъпилия сигнал. „В документите, изпратени от МВР, се посочва, че депутатът е бил поставен под домашна изолация за 10 дни – от 26.01.2022 г. до 04.02.2022 г. включително. В този период той нарушил предписанието на РЗИ-Варна и вместо да е в домашна изолация, се явил като адвокат по дела на Районен съд-Варна. Материалите по случая ще бъдат препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност с оглед на това, че са касае за лице с имунитет – народен представител от 47-ото Народно събрание“, съобщават още от държавното обвинение./Монитор

Снимка: Фейсбук

Свързани статии