Български изтребители оказаха помощ на пътнически самолет със сигнал за бомба на борда

В ранния следобед на 11 май 2022 г. дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, изпълняващ полет от Унгария за Турция, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

При изпълнение на реална мисия по „Air Policing“, българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на Република България и го предадоха на турските изтребители.

Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа.

С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха, както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик, уточняват от МО.

„Фалшив е сигналът за бомба на борда на пътническия самолет, на който дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево са оказали помощ вчера, каза пък пред журналисти  днес министърът на отбраната Драгомир Заков, цитиран от DarikNews.

„Това е стандартна процедура, която се извършва, когато има проблем с граждански полети. Въздушните сили оказват такава помощ“, обясни той.

„Това, което ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и трябва да се проучи причината. Очевидно става въпрос за фалшива информация, но трябва да се реагира и да се окаже помощ“, допълни Заков.

Свързани статии