Мерките ясни в петък, училищата затварят последни

Искам да подчертая, че въпросът с пандемията и смъртността се тълкува и чисто политически, започна здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. И даде думата на съветника си проф. Кожухарова за обяснения по темата.

Епидемичната вълна се развива бавно, едва последните дни се засилва, сподели проф. Кожухарова, съветник на министър Кацаров. Тя повтори, че това е трета, а не четвърта вълна от ковид, както твърдяха предшествениците от кабинета на Бойко Борисов. Тоест, няма вълна през пролетта на миналата година.

За нея вълна има, когато заболяемостта се покачи над 100 заразени на 100 000 души. Проф. Кожухарова показа графики, че вълните вървят приблизително еднакво в България.

Според нея смъртността сега върви дори под показателите от предните две вълни. През първата миналата есен са починали 7920 българи. През втората от пролетта 8459. Третата върви в момента.

Сравнение за първите 9 седмици на всяка от трите вълна. През първата има 4735 починали. През втората 4479, а сега 3364.

„Това означава, че Делта вариантът е по-заразяващ, но не и по опасен“, каза професорът.

„Тези числа се дължат и все пак на 20 процента ваксинирани“, допълни министър Кацаров.

Пресконференция е относно актуалната ситуация с COVID-19 в страната. Участват министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Репортер на „Марица“ е на мястото на събитията и следи събитията.

Проф. Христова направи сравнение с комшиите. В момента Сърбия има три пъти по-голяма заболяемост от България. В Турция също ни водят, но съвсем леко.

В Албания имат малко по-малка заболяемост, отчете наследничката на проф. Кантарджиев. В Гърция традиционно по-малка заболяемост се отбелязва и в момента .

Румъния обаче е с два пъти по-голяма заболяемост в момента от България, макар че предните вълни е било обратното.

Доктор Златанов съобщи за ситуацията в болниците. 7268 са общо КОВИД леглата у нас плюс още 760 за интензивни случаи.

Заети са 71 процента от нормалните легла и 63 процента от интензивните. В София специално има 1569 легла и 231 интензивни. Свободните легла в столицата са 333, от които 19 за интензивни.

Най-заети са леглата в област Търговище, 30 процента от болниците са заети с ковид пациенти. Габрово и Шумен също са в тройката.

Враца и Плевен са най-добре с едва 8-9 процента заетост на леглата с болни от ковид.

Има и 100 разкрити ковид зони в цялата страна с изключение на Видин и Търговище, отчете Златанов.

Министър Кацаров уточни, че всеки лекар преценява за трета доза на ваксините и няма нужда от заповед. Зависи от състоянието на пациента.

За допълнителни мерки ще говорим в петък, сподели министърът.

Пари в КОВИД зоните не се искат от здравно осигурени. Той призова за сигнали, ако на някого му искат пари.

На въпрос на „Марица“ министърът потвърди, че училищата ще бъдат последните затворени при нови мерки в България.

Има завишен брой заразени ученици, което е характерно за делта варианта. Но това не води до завишен брой деца в болниците. Засега те са 121 деца при над 5000 пациенти, уточни проф. Кожухарова на питането на „Марица“.

Министър Кацаров отряза исканията на директори на училища да получават заповед кога да се учи на ротационен принцип. „Точно директорите трябва да преценяват, те знаят най-добре“, сподели д-р Кацаров.

„Дори в една област не са еднакви показателите. Понякога в отделна община са минимални заразените по училища“, сподели още министърът. И похвали област Сливен, където училищата се справят отлично.

„Сърдит съм на медицинските сестри, че протестират срещу мен. Ние направихме повече за тях, отколкото други за години. Срещнах се днес с тях и говорих приятелски. В Плана за възстановяване са включени няколко мерки, които ще помогнат. Не сме били тъпана, не обикаляме медии да се хвалим. Но направихме много.

Ще разгледам някои техни искания, които са основателни, но се разделихме с мир и любов“, завърши д-р Кацаров./Вестник Марица

Свързани статии