Наказаха самодейците, спипани от данъчни под прикритие

Служители на НАП-Пловдив глобиха със 100 лева самодейния фолклорен състав на Марково. Санкцията е персонална за хореографката на „Лудория“, научи „Марица“. Необичайната акция под прикритие бе проведена в началото на март по сигнал. Причината била, че любителите събирали на репетиция дребни суми, за да си покриват разходите, но временната им ръководителка не издавала касови бележки. Това провокирало сигнал до НАП-Пловдив, откъдето изпратили на проверка служители под прикритие.

Пристигналите на място инспектори – мъж и жена, се представили за нови жители в селото, обяснили, че са любители на българските народни хора, и заявили, че искат да се включат в състав „Лудория“. Мъжът дори два часа тропал ръченица, но когато в края на репетицията самодейците започнали да вадят левчета, инспекторите извадили служебните си карти на НАП.

Премеждието не успя да сломи състава, който в събота се представи блестящо на традиционния конкурс „Пролетно хоро“ във Велинград, похвали се кметът на Марково Пламен Кабаков. Той разказа, че „Лудория“ впечатлили публиката с две нови хореографии на Черкезко хоро и много динамичното и неудържимо Криво садовско хоро. Съставът на Марково бил от 20 души, най-малката участничка била на 9 години, а най-възрастният – на 60 г. Всички те са самодейци, танцуващи за удоволствие в свободното си време.

Над 2000 души от 50 състава от цялата страна присъствали на празника във Велинград. Целта на фестивала „Пролетно хоро“ е да събере любители на българското хоро, с чието родолюбие се съхранява и популяризира ценното ни фолклорно богатство. „Пролетно хоро“ се провежда за осма година и дава възможност на участниците да обменят опит и да научат нови хора.

„Много съм горд с успехите на самодейците ни. Радвам се, че неприятните преживявания около нелепата проверка на НАП не сломи състава, който представя и прославя селото ни по сцените на фолклорни конкурси и ги прави все по-известни. Заради проверката на НАП преди участието, при пристигането на танцовия състав за участие, хората ги посрещнали с аплодисменти, изказвайки своята подкрепа. А вечерта в ресторанта, когато гостите разбрали, че това е съставът от Марково, ги поздравявали и изказвали съпричастността си“, разказа Кабаков./Вестник Марица

Свързани статии