Гурбетчиите ваканцуват и харчат у нас огромни пари за имоти, земи, злато

60 на сто от къщите в „Боровец” се напълниха. Това изрича жител на кърджалийския квартал по повод завръщането на гурбетчиите през летните месеци. Самите признават, че са тук за не повече от месец, за да изхарчат спечеленото на Запад, пише днес 24rodopi.com. „Купуваме апартаменти, земи, парцели, злато, строим големи къщи…“, изрича Мики, жител на „Боровец“, но от години работи в строителството в Австрия.

„Повече от 60 процента от хората са на Запад, в Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Англия- такава е системата. Печелиш там, харчиш тук“, споделя кърджалиецът. В „системата” от 2002 година е и музикантът-строител Тони Невъзможния. Пет дни строител, другите два музикант.

„Парите са много сладки там. На ден ми дават 100 евро в строителството и като свиря по 60-70 евро, това ми стига“, споделя мъжът. Казва, че си е дошъл да прави ремонт на къщата. За вложенията им през лятото се подразбира и от раздвижването на имотния пазар в Кърджали, който бележи ръст от 30% спрямо сделките през пролетта./БЛИЦ

Свързани статии