Специалист по хранене със съвети как бързо да влезем във форма

Пролетта е времето на диетите, с които се опитваме да влезем във форма преди горещите летни месеци и да се освободим от килограмите, натрупани през зимата, покрай десетките празници, край камината или пред телевизора. Как да подготвим организма си за лятото по възможно най-здравословния начин и без глад, разговаряхме с Росица Тончева от Пловдив, която е специалист по здравословно и лечебно хранене.

„Няма универсален режим, с който човек може да отслабне. Преди всичко той трябва да е съобразен с пола, възрастта, физическата активност. Ако човек има много наднормени килограми, той едва ли може за един месец да се подготви за лятото. Защото самата дума „диета“ не означава нещо, което е краткосрочно или ограничено във времето. Това е начин на живот, с който редуцираме излишната мастна тъкан, която имаме в нашето тяло“, посочи специалистката по здравословно хранене.

Според нея, за да подготвим тялото си за лятото, трябва да изберем режим, който да е безвреден за здравето и организма, да е добре балансиран и съобразен с нашите нужди. Режимът ни трябва да е съставен така, че енергията, която внасяме, да е по-малко от тази, която изразходваме, за да се получи редукция на килограмите. В него трябва да са включени храни от всички групи – белтъчини, мазнини, въглехидрати.

Храната през летния сезон трябва да бъде по-лека, да се наблегне на плодове и зеленчуци, които трябва да бъдат поне по 400 г на ден. Два пъти седмично трябва да се яде месо – без кожа и видими мазнини (бяло месо – пилешко или пуешко, телешко и свинско филе).

Необходими са поне два разтоварващи дни седмично.

„Добър вариант са понеделник и петък, тъй като през почивните дни винаги прекаляваме. Дали се подготвяме за лятото или се храним нормално, в събота и неделя имаме повече събирания, излизания. Тогава прекаляваме с количеството храна и не наблягаме толкова на качеството. Освен това понякога употребяваме алкохол“, мотивира избора на разтоварващите дни Росица Тончева.

Според нея тези дни могат да бъдат плодови, плодово-зеленчукови, може да се комбинират плодове с чай, плодове и зеленчуци с кисело мляко, а може да се ядат само с белтъчни храни, които подпомагат изхвърлянето на течностите от организма. Добре е всичко да е застъпено, а тези дни може и да се редуват, като всичко зависи от предпочитанията на човека. Ако сме в началото на диетата, за по-добра мотивация и по-бързо редуциране на теглото, разтоварващият ден може да е белтъчен, като така човек не се чувства толкова гладен.

„Ако искаме по-бързо да се разделим с някой наднормен килограм за лятото, трябва да спрем консумацията на захар и захарни изделия, в това число и газираните напитки“, категорична е Тончева. Според нея добре е да се пие повече вода, като оптималното количество е по 39 мг на килограм телесно тегло.

Водата изхвърля и токсичните отпадъци от тялото.

„Водата пречиства и потиска апетита. Тя помага на тялото да се освободи от водните запаси, които задържа“, пояснява специалистът по хранене. И дава много практичен съвет: ако пием по една чаша вода преди хранене, консумираме 75 калории по-малко. За една година това са 2700 килокалории или 4 кг.

Когато започваме да редуцираме мастната тъкан, това са си токсини, които преминават през черния дроб и бъбреците, а за да се освободим по-лесно от тях, трябва да пием вода. В противен случай те се отлагат в крайниците ни, което води до задържане на течности и повишаване на килограмите.

Освен захарните, трябва да се ограничат и тестените изделия, както и храните с висока концентрация на мазнини – свинското месо и пърженото. Скритата сол също трябва да се вземе предвид. Освен в хляба, който консумираме всеки ден, тя съществува и в сладкарските изделия. Над 6 г сол на ден също води до покачване на теглото и задържане на течности.

Необходимо е също да увеличим и физическата си активност, препоръчва експертът по здравословно хранене. А за тези, които спортуват редовно и искат да отслабнат, трябва да се коригира само храненето.

Плодовете заменят обяда два пъти седмично

Според Росица Тончева, ако искаме да влезем по-бързо във форма за лятото, можем да заменим обедното хранене с порция плодове, които са с по-голямо съдържание на вода. Ягодите например имат по-голяма концентрация на водно съдържание и много витамини – каротен, който се преработва под формата на витамин А, витамин С и др., които спомагат за изчистване на черния дроб от токсини, пояснява тя. И препоръчва в този случай сутрешното хранене да бъде чаша нискомаслено кисело мляко с ягоди, а обедът – разтоварващ, с ягоди или комбинация от ягоди и череши. Този разтоварващ режим може да се спазва 2 или 3 пъти в седмицата, уточнява специалистката.

По думите й обаче, не е добре да ограничаваме прекалено много калориите и да стоим гладни. „Колкото по-често се храним, толкова по-бързо изгаряме мазнините. Гладът не ни води до редуциране на мастна тъкан. При глад ние изхвърляме вода и течности и редуцираме мускулите, а мазнините си остават. Затова трябва да се храним пет пъти дневно. А тези, които не закусват, трябва да се научат да го правят, тъй като сутрешната закуска активира метаболизма със 75%. Иначе организмът влиза в защитна реакция – като му подадем храна само вечер“, обяснява Росица Тончева.

Според нея има проучвания, които много добре описват, защо съществува пандемия на затлъстяването. Според тях хората са престанали да се хранят през деня – не закусват и не обядват, а в комбинация със стреса, когато се приберем вечер вкъщи, кръвната ни захар е паднала, но продължаваме да произвеждаме инсулин. Така изпадаме в хипогликемия и започваме да ядем сладко, солено, без дори да усещаме вкуса на храната – ядем всичко, което зърнем.

В този случай, дори да хапваме храни с ниско съдържание на калории, пак ще качим килограми, защото организмът ни се запасява за следващия ден, тъй като очаква а не бъде нахранен чак до вечерта. Така човек започва качва 1-2-5-10 кг, които след това стават 20-30-40 кг. И ако не се осъзнае на първите 10 кг, след това става много по-трудно.

А ето какво можем да ядем през лятото, за да не качваме килограми и дори да отслабнем:
Закуската е добре да бъде от кисело мляко с ягоди, овесени ядки, мюсли, нискомаслено сирене с домат и краставица, извара, моцарела и др. в зависимост от желанието и естествено не наведнъж.

За обяд два пъти седмично – плодове, а също зеленчукова салата с омлет, пилешко филе, задължително веднъж седмично бобови храни, картофи и ориз.

Вечерята трябва да бъде лека и да включва задължително белтъчна храна.

„Вечер не трябва да се ядат въглехидрати, тъй като през нощта се разгражда всичко онова, което сме изяли през деня и ако вечеряме с въглехидратни храни, ние ги разграждаме под формата на мазнини“, пояснява Росица Тончева. И предлага салата с 1-2 варени яйца или омлет, риба, картофи, ориз, а ако много ни се яде нещо сладко – плод.

Задължителни са също две закуски – в 10.00 ч. и в 17.00 ч. Можете да хапнете плод, чаша айрян, краставица, шепа сурови ядки без сол. А също 30-40 грама черен шоколад с фреш от грейпфрут, който спомага за разграждането на мазнините. Следобед може да се яде и сладолед без съдържание на въглехидрати и мазнини (един такъв сладолед е около 78 калории).

А иначе, колкото по-здравословно се храним, това е превенция към всякакви видове заболявания, обяснява специалистката. По думите й трябва да подбираме по възможност биологично чиста и органична храна, защото с нея не натоварваме черния си дроб.

Бързите диети водят до загуба на вода

Специалистката по здравословно хранене смята, че бързите диети водят най-вече до загуба на вода в организма. По думите й в повечето случаи това са монодиети, при които организмът приема само един вид храна, тя не се усвоява пълноценно и оттам разгражда собствените си резерви. „При повече от три седмици такъв тип хранене, влизаме в дисбаланс, губим собствените резерви. За три дни обаче ние не губим нищо друго, освен вода“, подчертава Тончева.

По думите й всеки диетичен режим действа около три седмици. След това той трябва да бъде сменен и трябва да се правят други комбинации, за да има ефект. „Но ако сме се подлагали на много и най-различни режими, идва един момент, в който нищо вече не ни действа“, признава специалистът по хранене.

А на въпроса на DCNEWS каква бърза диета все пак би препоръчала, тя отново предложи да консумираме повече плодове, зеленчуци, мляко и млечни изделия, като например суроватъчна извара. „С нея се чувстваме сити, тя не е приятна на вкус, безсолна е, но съдържа метионин, който изчиства мазнините в черния дроб. Освен това да се пият повече течности, да се приема нискомаслено кисело мляко и яйца. И всичко това, разпределено на пет приема. Защото колкото повече внасяме, толкова повече разграждаме“, напомня Росица Тончева./Източник: dcnews.bg

Свързани статии