Изтеглихме 400 000 сертификата за COVID ваксина

За 4 дни са изтеглени близо 30 000 удостоверения за антитела

402 086 COVID сертификата за ваксиниране срещу коронавирус са издадени за по – малко от месец, сочи справка на министерството на здравеопазването направена за „Монитор“. Данните са за периода от 19 октомври, когато здравните власти обявиха въвеждането на „зелен сертификат“ до 14 ноември. Така средно дневно за този период се падат по 14 285 документа.

Данните показват, че от 19 октомври до неделя генерираните сертификати за приложени първи дози от двудозовите ваксини са 167 649. За същия период броят на тези за завършен ваксинационен курс е 234 437. Част от тези, които са си поставили първа доза скоро след като се обяви въвеждането на зеления сертификат, вече са се сдобили и с такъв за завършен ваксинационен курс. След обявяването на въвеждането на зеления сертификат по-голямата част от хората сдобили се със сертификат за завършен ваксинационен курс са избрали да се защитят от вируса с препарата на Janssen – 163 331 души. Това са около 70% от всички, които са придобили документа от 19 октомври досега.

Данните показват, че близо 10 000 удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2 се теглят дневно, откакто започна признаването на документа. От 11 ноември до 14 ноември са издадени общо 29 490 бр. удостоверения за наличие на антитела.

За да се получи удостоверението, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и може да се използва като „зелен сертификат“ само на територията на България и не важи в чужбина Изследването трябва да е направено след 11 ноември, включително.

Преди дни пред БНТ имунологът проф. Радка Аргирова обясни, че от това удостоверение касае основно три групи хора. Първата са тези,, които са си купили тест от аптеката и не са били регистрирани в системата. Втората група са тези, които са били в тежко състояние и веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела. Третата група са тези, които  „са го изкарали на крак: – тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела. /Вестник Монитор

 

Свързани статии