Кукерски групи от община Карлово с престижни отличия от фестивала „Сурва“ 2024/СНИМКИ/

За поредна година кукерски групи от община Карлово получиха престижни отличия на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024 г. в град Перник.

Кукерският колектив при НЧ „Христо Ботев – 1898 г.“ с. Дъбене спечели медал за цялостен принос в изданията на Международния фестивал на маскарадните игри – ХХХ МФМИ „Сурва“. Във формацията участват 40 човека – група жени, представящи автентичен фолклор и кукери, които местните наричат Старци. Формацията е истински образец на автентичното и самобитното в обичая: и като костюми, и като разиграване. Кукерската група от с. Дъбене е създадена през 1956 г., а от 1974 г. участва редовно в Международния фестивал ”Сурва”. Носител е на златен, сребърен и бронзов медали. През 2013 г. получава Сребърна маска, а през 2015 г. най–голямата награда на „Сурва” – Златната маска. През следващата – 2016 г. ръководителят на кукерския колектив и председател на читалището Стайко Гамбезов е поканен и участва в журито на фестивала.

Самодейците при НЧ “Н. Й. Вапцаров – 1906 г.“ село Васил Левски спечелиха сребърен медал в раздел Обучение в традицията – „Кукери“ при участието си в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2024. За поредна година те се представиха достойно и Групата за народни обичаи пресъздаде обичая “Оран и жътва“. Със своята автентичност и колоритност, самодейците при НЧ “Н. Й. Вапцаров – 1906 г.“ спечелиха сърцата на публиката в ХХХ Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.

Детско-юношеска кукерска група при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1914г.”- гр. Баня получи бронзов медал на „Сурва” 2024 г.  Участниците в групата са на възраст от 5 до 20 години и тази награда им донесе незабравима емоция. След като бе възстановена през 2009 година, групата е носител на престижни награди и отличия от различни национални и фолклорни фестивали и конкурси. От най-престижния и пищен фестивал „Сурва” Перник, момчетата и момичетата са отличени с една от големите награди „Бронзова маска”. В колекцията си от награди  в Международните маскарадни игри „Сурва”  те притежават два златни, един сребърен и 2 бронзови медала. Групата е със звание Представителен ансамбъл от ІІІ Преглед на Международеня съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – България“ /ЦИОФФ/ – официален партньор на ЮНЕСКО.

Свързани статии