Безплатни прегледи в Световния ден за борба с туберкулозата в УМБАЛ “Свети Георги”

Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив организира безплатни прегледи по повод Световния ден за борба туберкулозата.

Отворените врати за информираност и профилактика стартират от днес до 22 март, а часовете за прегледи са от 8 до 13 ч. На съмнителните за заболяването ще се проведат допълнителни изследвания.

“Туберкулозата продължава да бъде сериозен проблем за общественото здраве, докато се увеличават глобалните усилия за нейната превенция и контрол. Въпреки че е предотвратима и лечима, тя все още е една от водещите причини за смърт от заразни заболявания в света”, каза началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

През 2022 г. туберкулозата остана на второ място след COVID-19 със смъртност от 1,3 млн. души. Но броят на заболелите продължава да нараства, като през същата година в света имаше приблизително 10,6 млн. случая, които засегнаха хора от всички възрастови групи и обществени сфери.

По данни на Световната здравна организация мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха за общественото здраве, като само около 40% от заразените получават достъп до лечение. Въпреки това глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам.

В този контекст, на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. Инициативата включва редица дейности, една от тях е „Седмицата на отворените врати“ , организирана с цел повишаване на обществената информираност и популяризиране на здравословния начин на живот за предотвратяване на туберкулозата.

Целта на инициативата е да се предостави възможност на всеки за достъп до здравни услуги и да се повиши обществената осведоменост за туберкулозата и начините за предотвратяването и лечението ѝ.

Свързани статии