Радев в Пловдив: Доброто управление на процесита в националната сигурност и икономиката е от ключово значение/СНИМКИ/

„Днес е ден за размисъл. Нека да оставим хората да направят и осмислят своя избор“. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив по повод искането на премиера акад. Николай Денков да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев. Той отказа всякакъв друг коментар по темата.

Държавният глава присъства заедно със съпругата си Десислава на церемонията по повод 20-годишнината на Висшето училище по икономика и сигурност в Пловдив.

Той направи сравнение в речта си пред присъстващите абсолвенти, преподаватели и гости между българските политици и пилотите-изтребители.

„Преди всеки полет летецът изтребител неизбежно залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на държавата и нашето общество. Дали българският политик прави същото или обратното, ние сме гледали различни примери“, заяви той. И пожела на присъстващите абсолвенти с повече образовани и млади хора, възпитавани в дух на родолюбие, в бъдеще държавата да има все повече политици, които да гледат на България и обществото така, както залага себе си изтребителят.

„Изграждането и постигането на надеждно ниво на национална сигурност изисква ангажираност, координация и взаимодействие на всички държавни институции, местната власт, обществените организации, бизнеса и всеки един гражданин на тази държава. Защото без сигурност няма икономика, няма инвестиции, няма образование и здравеопазване. Но от друга страна без силна и адаптивна икономика, няма сигурност. Вие виждате войната в Украйна се превърна във война на изтощение, във война на логистиката, в глобален икономически сблъсък. Затова от ключово значение е доброто управление на всички процеси в националната сигурност и икономиката“, каза още Радев в речта си.

„В условията на динамични процеси в геополитически план, във влошаваща се среда на сигурност, сътресения в икономиката, на кризи от всевъзможен характер, България има нужда не само от стратегически документи и програми, а от подготвени хора, които разбират и могат да управляват сложните процеси в националната сигурност и икономиката“, посочи той.

На тържеството бяха връчени дипломите на бакалаврите и магистрите от випуск 2023. Почетният знак на държавния глава за заслуги в развитието на образованието бе връчен на президента и един от основателите на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов.

Накрая държавният глава си направи обща снимка с абсолвентите и академичния състав на ВУСИ.

Свързани статии