Кметът Здравко Димитров показа новите машини за ОП „Градини и паркове“ в Пловдив/ВИДЕО/

С 21 нови машини се увеличава авто и машинния парк на ОП „Градини и паркове“. Днес кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместникът му Анести Тимчев и шефовете на общинското комунално предприятие демонстрираха новата техника, която е закупена за над 2 милиона лева. Градоначалникът дори подкара едно от новите електрически камиончета, които ще извозват отпадъците от парковете и градините.

Според Димитров и Анести Тимчев новата техника ще подобри поддръжката на зелените площи в града. По думите на Тимчев освен шестте електрическаи самосвалчета за извозване на битови и биоразградими отпадъци, са закупени още 6 електрически самоходни вакуумни машини (прахосмукачки за листа) с възможност за дезинфекция и ръчно управление, трактор с мулчър, 4 телескопични автовишки, 4 био шредера, мини челен товарач и др.

Общата стойност на техниката, закупена от ОП „Градини и паркове е 3,3 млн. лв. с ДДС, като от общината припомниха, че наскоро беше закупена и друга техника за малко над 1 млн. лв.

Новите машини ще доведат до намаляване на броя на хората, които вършат ръчен труд. Една от вакуумните машини за събиране на листа заменя 5 работнички, които метат листата в парковете, посочи зам.-директорът на „Градини  и паркове“ Николай Чунчуков. По думите му те ще бъдат прехвърлени към новоизградените зелени площи. А кметът Здравко Димитров изпробва една от машините.

Според Анести Тимчев закупуването на новата техника е една от стъпките към укрепването а двете комунални предприятия – „Градини и паркове“ и „Чистота“. По думите му така те ще могат да отговорят на потребностите на Пловдив, като се има предвид, че предстои зелените площи да се увеличат с 13%, както е заложено в Общия устройствен план. На този етап зелените площи в града са над 9 000 декара.

Тимчев каза още, че общината вече е изтеглила заема в размер на 9 млн. и 900 хиляди лева с ДДС, от Фонда за устойчиво градско развитие. От този заем 3,7 млн. лева са за ОП „Градини и паркове“, 3,25 млн. лева са за „Чистота“, а останалите 3 млн. лева ще отидат за строително-ремонти дейности на базите в двете общински предприятия.

Тимчев допълни, че обществената поръчка за почистването на коритото на река Марица е приключена и се очаква само КЗК да се произнесе по обжалванията на процедурата. Веднага след това разчистването на коритото, което отново е обрасло с гъста растителност, ще започне.

Свързани статии