Кметът на Хисаря инж. Пенка Ганева: Привличаме хиляди с лечебни извори

Инж. Пенка Ганева е кмет на Хисаря втори мандат с прекъсване. През първия управлява общината от 2011 до 2015-а. През 2019-а отново беше избрана.

– Г-жо Ганева, как обобщавате последните 4 години за община Хисаря?

– Отиващият си вече мандат беше белязан от големи трудности и изпитания за всички общини – ковид, постковид, война, инфлация, политическа криза и безизходица. Въпреки това успяхме да свършим доста работа. Първата ми задача беше родителите на всяко новородено дете да се подпомагат от общината, защото децата са най- важният ни капитал. Вече е факт.

Инициирах въвеждането на метода „Монтесори“ в детската градина “Мечо пух” и сега се обучават две групи. Подготвят се педагози от средното училище за продължаващо образование.

Една от основните ми цели беше да изпълня със смисъл ежедневието на децата и младежите в община Хисаря, да изпълня с живот нашия стадион “Крепост”. Първата стъпка никога не е лесна, но вече има занимания по футбол, волейбол, лека атлетика. Дадохме началото на мащабен футболен турнир и спортният календар започва да се запълва. Администрацията започна да организира Лятна академия за децата още в предишния ми мандат и досега всяка година през юли децата могат да посещават безплатни занимания в различни направления. За малките жители на Хисаря бяха изградени четири нови детски площадки в града, едната е приспособена за деца със специални потребности. Нови детски площадки има и във всички села.

В училището в квартал “Момина баня” се изгражда нова спортна площадка. Читалищата във Веригово и Миромир, Туристическият информационен център са ремонтирани. В Миромир е обновен гробищният парк. Обликът на парковете в града е изцяло променен с новото парково и градинско оборудване. В момента тече мащабен и амбициозен проект за ремонт на старата „Момина баня“.

Компостиращата инсталация работи. Купена е нова и много дълго чакана техника за общинското предприятие “Чистота, озеленяване, строителство и ремонти” – багер, специализирана автоматична машина за почистване на улици, две сметосъбирачки, чакаме и нова вишка. Значително ще се подобри качеството на предоставяните от предприятието услуги по сметосъбиране и сметоизвозване. Изградени и ремонтирани са улици, водопроводи в Хисаря и кварталите Момина баня, Миромир и Веригово. Рехабилитирани са над 12 км четвъртокласна пътна мрежа.

В селата са ремонтирани читалища, кметство, пътища, площади, улици, водопроводи, покриви на детски градини, изградена е спортна площадка. Ремонтиран е пенсионерският клуб в Ново Железаре. Изградихме водопровод, който изкара минералната вода от Красновски бани до селото. Мисля, че това са по-съществените за хората неща.

– Какво предстои да се направи в Хисаря, за да стане градът, известен като СПА столицата на България, още по-привлекателен за туризъм?

– Целта ни е Хисаря да се превърне в целогодишна дестинация за различни видове туризъм. Хисаря вече има свой общински туристически портал gotohisarya.com с всички интересни обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, културни събития.

– Колко минерални извора има в Хисаря и колко легла за настаняване?

– 22 са лечебните минерални извори, които са с температура до 55 градуса. Използват се за питейно лечение на бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Външната употреба помага срещу проблеми с опорно-двигателния апарат, обмяната на веществата и ендокринната система. Различните химични елементи предизвикват специфични реакции. Но за да има ефект, минералната вода трябва да се приема по определена методика и дозировка./24plovdiv.bg

Свързани статии